Meer subsidies voor kinderopvang sinds januari: extra geld moet kwaliteit verhogen en werkdruk verlichten 

Sinds dit jaar krijgen kinderopvanginitiatieven in Vlaanderen meer subsidies. Voor de grootste groep komt er per opvangplaats ongeveer 1000 euro extra bij per jaar. In september besliste de Vlaamse regering dat het aantal kinderen per begeleider omlaag moet en het extra geld moet daarbij helpen.

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verhogen en de werkdruk in de sector te verlagen, besliste de Vlaamse regering in september om de zogenoemde "kind-begeleiderratio" te verlagen. Momenteel mogen er in een Vlaamse kinderopvang maximaal negen kinderen per begeleider zijn in een groep, maar dat aantal moet dus omlaag. 

Voor groepen met enkel baby's (tot 12 maanden) zal één begeleider zich nog maximaal over vijf kinderen mogen ontfermen. In groepen met kinderen die ouder zijn dan een jaar mogen nog acht kinderen per begeleider opgenomen worden. In gemengde groepen gaat het om 7 kinderen per begeleider. Opvanginitiatieven krijgen drie jaar de tijd om zich daaraan aan te passen.

Meer zuurstof

Om dat mogelijk te maken, gaat hun subsidie nu al omhoog. "We doen dat om hen meer zuurstof te geven, zodat ze gestimuleerd zijn om werk te maken van de nieuwe regels", zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). "Dit verhoogt ook de kwaliteit van de interactie van de kinderbegeleiders met de kinderen. Om organisatoren te helpen extra personeel te vinden, voorzien we nu al in een subsidie voor hun inspanningen."

BEKIJK - Minister van Welzijn Hilde Crevits vertelde in "De ochtend" dat de opvanginitiatieven hun verhoogde subsidie nu al krijgen:

Videospeler inladen...

Hoeveel geld er precies bijkomt, hangt af van de soort opvang die aangeboden wordt. In de groepsopvang - de grootste groep - krijgen de organisatoren per plaats zo'n duizend euro extra per jaar. De basissubsidie voor zelfstandige onthaalouders wordt opgetrokken van zo'n 500 euro naar jaarlijks 2.000 euro per plaats. Onthaalouders die aangesloten zijn bij diensten als het OCMW of Ferm zien hun onkostenvergoeding gemiddeld met zo'n 250 euro per maand stijgen.

Om organisatoren te helpen extra personeel te vinden, voorzien we nu al in een subsidie voor hun inspanningen

Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn (CD&V)

Voor de opvanginitiatieven die de nieuwe norm nu al halen, volgt er trouwens nog een extra beloning. "Kinderdagverblijven die de ratio wel al halen worden daar ook voor vergoed met een volledige subsidie op het einde van het jaar", aldus minister Crevits. "We zetten ook 50 mentoren in die kunnen helpen bij de aanwerving van kinderbegeleiders en die begeleiding op de werkvloer voor kinderbegeleiders in opleiding kunnen ondersteunen."

Meest gelezen