© BELGA

Fem van Empel volgt zichzelf op als wereldkampioene na indrukwekkende solo: “Mental coach heeft me een paar tips gegeven”

Ze was de topfavoriete en maakte haar favorietenrol helemaal waar: Fem van Empel (21) heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioene veldrijden. De Nederlandse nam de kopstart, reed al na enkele minuten weg van de rest en reed zo onbedreigd naar de wereldtitel. Laura Verdonschot was de beste Belgische op de vijfde plaats.

Maxime Caeyman

De Hongaarse outsider Blanka Kata Vas moest ziek forfait geven en dus zou het op papier in Tabor een strijd worden tussen de Nederlandse vrouwen. Fem van Empel, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Puck Pieterse waren de vier favorietes voor de wereldtitel en het was ook in die volgorde dat ze het veld indoken. Laura Verdonschot was in zesde positie ook goed weg, Sanne Cant kende een mindere start en kwam weg rond positie vijftien.

Van Empel wilde niets aan het toeval overlaten en duwde meteen het gaspedaal in. Na amper vijf minuten cross reed ze al enkele seconden weg van haar landgenoten. Pieterse schoof door naar positie twee en leek ook even dichter te komen toen Van Empel van fiets wisselde, maar het tempo van de uittredende winnaar lag gewoon te hoog voor de rest. Pieterse kreeg het gezelschap van Brand en dat was een veeg teken, want bij het einde van de eerste ronde was het verschil al opgelopen tot zestien seconden op de twee achtervolgsters. De vierde in de koers, Alvarado, volgde al op 39 seconden. Voor de Belgen was toen al duidelijk dat een medaille er niet in zat: Verdonschot kwam aan de finish door in achtste positie op 55 seconden, Cant zat nog enkele posities verder.

Fem van Empel schoot als een kanon uit de startblokken.© BELGA

Van Empel dendert voort, Verdonschot schuift op

Pieterse vond haar tweede adem en zette Brand op een gaatje, maar Van Empel bedreigen zat er niet in. Integendeel: elke tijdsopmeting kwamen er weer enkele secondjes bij. De zestien seconden achterstand van Pieterse waren er bij het ingaan van de derde ronde al 35 geworden, Brand zat nog eens twaalf seconden verder. Vanuit Belgisch oogpunt was het vooral uitkijken naar Verdonschot, die ondanks een lekke band plaatsjes opschoof en in strijd was voor de zesde positie met de Canadese Maghalie Rochette.

Die strijd duurde niet lang, want Verdonschot kwam steeds meer onder stoom. Rochette moest eraf, de Italiaanse Sara Casasola en de bijhorende vijfde plaats kwam in het vizier van de Limburgse. Enkele plaatsjes daarvoor ging Brand voorbij Pieterse op zoek naar het zilver.

© BELGA

En Van Empel, die stoomde door. Ze was op geen foutje te betrappen en breidde haar voorsprong stelselmatig uit. Bij het ingaan van de laatste ronde had ze meer dan een minuut voorsprong op Brand en 1’20” op Pieterse. Ook de slotronde werkte Van Empel foutloos af en zo volgde ze zichzelf op als wereldkampioene. Voor Brand was het zilver het hoogst haalbare, Pieterse maakte het Nederlandse podium compleet. Achter Alvarado was Verdonschot in het slot nog over Casasola gegaan en werd zo knap vijfde. Sanne Cant moest tevreden zijn met de veertiende plaats.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fem van Empel: “Mental coach heeft me een paar tips gegeven”

“Dit voelt enorm goed. Ik voelde me voor de start supergoed, ik was zo ontspannen dat het misschien een valkuil kon gaan worden. Maar ik heb toch de juiste scherpte weten te vinden”, zo was de eerste reactie van Fem van Empel voor de microfoon van Sporza.

Van Empel vloog er in de eerste ronde meteen in en dat was ook het plan. “Ik wist dat op dit parcours de sterkste wel naar boven zou komen, maar ik dacht dat als ik mijn eigen lijnen zou kunnen rijden en mijn eigen ding zou kunnen doen, dat ik misschien meteen een voorsprong zou kunnen pakken. En dat het dan lastig zou worden voor de concurrentie om terug te komen.”

“Ik ben mentaal enorm gegroeid dit seizoen” zo gaat ze verder. “In het begin van het seizoen stond ik wel nog eens onzeker aan de start maar dat is een leerproces geweest en het kan ook niet altijd in één keer goed gaan. Ik denk dat ik mijn weg heb gevonden en er mee kan omgaan. Hoe ik dat heb gedaan? De mensen om me heen weten hoe ik in elkaar zit en een mental coach heeft me een paar tips gegeven hoe ik met die druk om kan gaan, maar ik denk dat het vooral zelf ervaren is en juist eens tegen de lamp aanlopen om daar dan uit te leren.”

Uitslag

1. Fem van Empel

2. Lucinda Brand + 1’20”

3. Puck Pieterse +1’54”

4. Ceylin del Carmen Alvarado +2’37”

5. Laura Verdonschot +2’52”

6. Sara Casasola + 2’59”

7. Annemarie Worst +3’40”

8. Clara Honsinger +3’45”

9. Inge van der Heijden +3’49”

10. Maghalie Rochette +3’52”

WK veldrijden Tabor - programma van zondag:

Junioren mannen: 1. Viezzi (ITA) 2. Solen (NED) 3. Bazant (TSJ)
Beloften vrouwen: 1. Backstedt (GBR) 2. Zemanova (TSJ) 3. Bentveld (NED)
Elite mannen: 1. Van der Poel (NED) 2. Nieuwenhuis (NED) 3. Vanthourenhout (BEL)

Erben Decleir

Stybar neemt afscheid

Zdenek Stybar kent een laatste wielerdag in schoonheid. In de slotronde neemt hij uitgebreid de tijd om zijn publiek te begroeten. Hij sluit zijn carrière af met tranen in de ogen en met zijn handen in de lucht. Merci Styby! 

Erben Decleir

Vijf Belgen in top 10

Dit is de top 10 van vandaag, met nog opmerkelijke prestaties van Adams en Boros. Nys is nog weggezakt naar plek 9. De onfortuinlijke Van der Haar wordt 15e. 
1. Mathieu Van der Poel (NED)
2. Joris Nieuwenhuis (NED)
3. Michael Vanthourenhout (BEL)
4. Pim Ronhaar (NED)
5. Eli Iserbyt (BEL)
6. Jens Adams (BEL)

7. Michael Boros (TSJ)
8. Witse Meeussen (BEL)
9. Thibau Nys (BEL)
10. Felipe Orts (SPA)
Erben Decleir

Brons voor Vanthourenhout

Michael Vanthourenhout zorgt voor de vierde Belgische medaille van het weekend. Hij pakt brons, achter Nieuwenhuis die zijn topseizoen bekroont met zilver in Tabor. 
Erben Decleir

Van der Poel volgt zichzelf op

De wereldtitel veldrijden is ook in 2024 voor Mathieu Van der Poel. Hij nam na zo'n vier minuten afscheid van de concurrentie. Nieuwenhuis spartelde een paar ronden tegen, maar niemand was opgewassen tegen Van der Poel.
Erben Decleir

6/6: Nummer 6

Mathieu Van der Poel is bezig aan de laatste minuten van de wedstrijd. Het zal zijn zesde wereldtitel zijn, waarvan vier in de laatste vijf jaar. Met nummer 6 komt hij dichter bij het record van Erik De Vlaeminck, die zeven regenboogtruien pakte. 
Erben Decleir

6/6: Zestien seconden

Vanthourenhout verliest nu toch weer tijd op Nieuwenhuis. Zo lijkt het zilver toch naar Nederland te gaan, tenzij pech een rol zou spelen. 
Erben Decleir

6/6: Verrassende Boros

Michael Boros zal de eerst crosser zijn buiten België en Nederland. Hij is nu zevende, in een drietal met Adams en Nys. Voor eigen publiek zal de Tsjech een topprestatie afleveren. 
Erben Decleir

5/6: Laatste ronde! 

Geconcentreerd begint Van der Poel aan de laatste ronde van zijn veldritseizoen. Zonder ongelukken wacht er een nieuwe regenboogtrui op hem. Nieuwenhuis passeert aan de streep op 43 seconden, met twaalf tellen bonus op Vanthourenhout.
Erben Decleir

5/6: Geen volledig oranje podium

Belgische crossfans vreesden voor een volledig Nederlands podium, maar dat zal niet gebeuren. Vanthourenhout heeft nu al twintig seconden voorsprong op Ronhaar. 
Erben Decleir

5/6: Verschil schommelt

Daarnet groeide de voorsprong van Nieuwenhuis op Vanthourenhout tot twintig seconden. Daarna werden het zestien tellen, en nu zelfs dertien seconden. Het blijft spannend. Dat is op 45 seconden van de ongenaakbare Van der Poel. 
Erben Decleir

5/6: Kettingbreuk Van der Haar

Lars Van der Haar mag een mooie notering vergeten. Plots staat hij te voet met een kapotte ketting, ver van de materiaalpost. Hij zakt meteen uit de top 10. Zo is Iserbyt nu 5e, Nys 6e. 
Erben Decleir

4/6: Nog 2 ronden

Van der Poel is al lang opnieuw het veld in wanneer Nieuwenhuis de voorlaatste ronde ingaat. Vanthourenhout volgt op dertien seconden. Ronhaar zit negen seconden verder. Met Van der Haar rijdt nog een vierde Nederlander in de top 5, al zit Iserbyt hem op de hielen. 
Erben Decleir

4/6: Vanthourenhout onder stoom

De Europese kampioen versnelt en laat Ronhaar achter. Hij komt zelfs op twintig seconden van Nieuwenhuis. Is zilver nog mogelijk? 
Erben Decleir

4/6: Goud en zilver liggen vast

We zijn nog maar net voorbij het halfuur, maar we kunnen al bijna zeggen dat we de eerste en de tweede kennen. Van der Poel leidt comfortabel en ook Nieuwenhuis steekt er wat bovenuit. Vanthourenhout en Ronhaar zorgen voor strijd om plek 3. Van der Haar en Iserbyt doen hetzelfde voor de vijfde plaats. 
Erben Decleir

3/6: Overzicht

Dit zijn de posities en tijdsverschillen na drie van de zes ronden: 
1. Mathieu Van der Poel 
2. Joris Nieuwenhuis +30"
3. Michael Vanthourenhout +56"
4. Pim Ronhaar
5. Lars Van der Haar +1'08"
6. Eli Iserbyt +1'12"
7. Thibau Nys +1'18"
Erben Decleir

3/6 Ronhaar zet druk

Vanthourenhout moet een tandje bijsteken om Ronhaar te volgen. Door die tempoversnelling rijden ze wel verder weg van Van der Haar, Nys en Iserbyt. 
Erben Decleir

3/6: Kloofje wordt kloof

Het verschil groeit naar vijftien seconden. Van der Poel blijft foutloos, dus tijd goed maken wordt aartsmoeilijk voor Nieuwenhuis. 
Erben Decleir

Ronde 2: Stabiel verschil

Van der Poel begint aan de derde ronde. Nieuwenhuis valt niet stil en volgt op twaalf seconden. Vanthourenhout en Ronhaar vergezellen elkaar op 39 seconden, kort gevolgd door Nys, Iserbyt, Venturini en Van der Haar. 
Erben Decleir

Ronde 2: Eén tegen één tegen één 

Ook Vanthourenhout rijdt nu alleen rond, maar hij lijkt wel het gezelschap te krijgen van Ronhaar. Daarachter valt een groter gaatje richting een groepje met veel Belgen. 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden