Schade na een aanval in Al-Qaim, Irak.
2024 Anadolu

Syrië en Irak melden doden bij Amerikaanse vergeldingsaanvallen: "Dreiging die ernstige gevolgen kan hebben voor regio"

Bij de Amerikaanse vergeldingsaanvallen in Syrië en Irak zijn verschillende doden en gewonden gevallen. Dat zeggen de autoriteiten van beide landen. Er zou ook aanzienlijke schade zijn toegebracht. Beide landen veroordelen de aanvallen scherp. "Ze vormen een dreiging die ernstige gevolgen kan hebben op Irak en de regio", zegt de Iraakse legerwoordvoerder.  

De Amerikaanse aanvallen van gisteren waren gericht tegen Iraanse elitetroepen en pro-Iraanse milities in Irak en Syrië. De VS had doelwitten in het vizier op zeven verschillende locaties - drie in Irak en vier in Syrië.

Irak spreekt van aanvallen "op posities waar onze veiligheidstroepen gestationeerd zijn" en op "aangrenzende burgerlijke gebieden". Daarbij zijn volgens de regering in Bagdad 16 mensen om het leven gekomen, onder wie ook burgers. Er is ook sprake van 25 gewonden en aanzienlijke schade, ook aan woningen.

Ook de autoriteiten in Syrië spreken van doden en gewonden, zonder een precies aantal te vermelden. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn zeker 23 pro-Iraanse strijders omgekomen.

BEKIJK - De VS heeft luchtaanvallen uitgevoerd op kampen van gewapende milities die steun krijgen van Iran in Irak en Syrië, maar Iran zelf hebben ze niet willen raken:

Videospeler inladen...

"Aanvallen kunnen ernstige gevolgen hebben"

Irak en Syrië hebben de Amerikaanse aanvallen veroordeeld. Het Iraakse leger noemt ze "een schending van de Iraakse soevereiniteit" en zegt dat ze instabiliteit in de regio kunnen veroorzaken. "Ze ondermijnen het werk van de Iraakse regering en vormen een dreiging die ernstige gevolgen kan hebben Irak en de regio", zegt de legerwoordvoerder.

Het Witte Huis had gisteren gezegd dat het de Iraakse regering vooraf op de hoogte had gebracht van de aanvallen, maar dat ontkent Irak. De regering spreekt van "leugenachtige aantijgingen om de internationale publieke opinie te misleiden en de juridische verantwoordelijkheid voor dit misdrijf te ontlopen."

Ook het Syrische regime heeft afwijzend gereageerd. "De bezetting van sommige delen van het Syrische grondgebied door het Amerikaanse leger kan niet blijven duren", zegt het leger in een persbericht. "We zijn vastberaden om het gehele Syrische grondgebied te bevrijden van terrorisme en van de bezetting."

Vergeldingsoperatie

In Syrië zijn nog altijd 900 Amerikaanse militairen aanwezig. Zij zijn een restant van de troepenmacht die de Syrische Democratische Strijdkrachten steunde in de strijd tegen terreurgroep IS. In Irak zijn nog meer Amerikaanse soldaten gebleven: daar zijn ze nog met 2.500. Sinds het begin van de oorlog in Gaza is het aantal aanvallen met drones en raketten op Amerikaanse militaire bases sterk toegenomen. Het zouden er al 165 zijn geweest.

De Amerikaanse aanvallen zijn een vergelding voor de droneaanval waarbij vorige week drie Amerikaanse soldaten omkwamen op een basis in het grensgebied van Jordanië en Syrië. Meteen na de droneaanval had de Amerikaanse president Joe Biden radicale groeperingen in Syrië en Irak met de vinger gewezen. De groeperingen worden gesteund door Iran, maar Iran ontkent met klem elke betrokkenheid. 

Ook Iran heeft de Amerikaanse aanvallen scherp veroordeeld en noemt ze "schendingen van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Irak en Syrië". Rusland beschuldigt de VS ervan "chaos en vernieling te zaaien in het Midden-Oosten". Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wil dat de VN-Veiligheidsraad de zaak onderzoekt.

Meest gelezen