Victor Emanuel en zijn vrouw Marina op de begrafenis van prinses Lilian in Laken in 2002.

Victor Emanuel van Savoye, laatste kroonprins van Italië en neef van koning Albert II, overleden in Genève

De laatste kroonprins van Italië, Victor Emanuel van Savoye (Vittorio Emmanuele di Savoia), de zoon van de laatste Italiaanse koning Umberto II en de Belgische prinses Marie José, is overleden. Hij zou op 12 februari 87 jaar worden. Victor Emanuel was geen onbesproken figuur.

Victor Emanuel, geboren in 1937, was nog een kind toen hij met zijn ouders Umberto II en Marie José zijn vaderland Italië moest verlaten. Dat gebeurde in 1946, toen de Italianen zich na de Tweede Wereldoorlog in een volksraadpleging uitspraken voor afschaffing van de monarchie.

De monarchie was immers in opspraak gekomen door haar steun aan de fascistische dictator Benito Mussolini. In 1938 had koning Victor Emanuel III, de vader van Umberto, Mussolini's rassenwetten ondertekend, die de ondergang betekenden voor veel joodse families.  

Umberto II en Marie José waren slechts 33 dagen lang koning en koningin van Italië geweest. De "re e regina di maggio" of "de meikoning en de meikoningin" werden ze genoemd. Nadat in 1946 de republiek was uitgeroepen, moesten ze het land verlaten. 

Umberto en Marie-José en hun gezin, met links Victor Emanuel.
usage worldwide

De mannelijke leden van het koningshuis kregen daarop het verbod om Italië te betreden - een verbod dat pas in 2002 door het parlement werd opgeheven. Victor Emanuel, de zoon van de "meikoning" Umberto, en zijn eigen zoon Emanuel Filibert (Emmanuele Filiberto), brachten hun ballingschap vooral in Zwitserland door. Ze gaven hun aanspraak op de Italiaanse troon op. 

Link met Belgische koningshuis

Victor Emanuel was een familielid van het Belgische koningshuis. Zijn moeder was de Belgische prinses Marie José, de vrouw van de laatste koning van Italië. Zij was de zus van de Belgische koning Leopold III en de dochter van koning Albert I en koningin Elisabeth. Victor Emanuel van Savoye was dus kleinzoon van de Belgische koning Albert I en een neef van koning Albert II. 

Zelf trouwde Victor Emanuel in 1970 in Las Vegas met Marina Ricolfi Doria, een gewezen waterskikampioene. Zijn vader verzette zich lang tegen het huwelijk omdat hij vond dat zijn zoon als virtuele kroonprins een bruid van stand moest kiezen.

"The king who never was"

Maar de virtuele kroonprins was zelf verre van onbesproken. In 1978 haalde hij de pers toen hij op het eiland Cavallo bij Corsica schoot op een Duitse student, die later aan zijn verwondingen zou sterven. De omstandigheden waarin dat gebeurde, zijn onduidelijk gebleven.

Victor Emanuel werd beschuldigd van doodslag en moest voor de rechter verschijnen. Het proces sleepte jarenlang aan en uiteindelijk betaalde hij de nabestaanden van de student een schadevergoeding van 35 miljoen Belgische frank. Na 10 jaar werd hij vrijgesproken. Het veelbesproken incident inspireerde Netflix tot de serie "The king who never was", die vorig jaar uitkwam.

BEKIJK - Victor Emanuel, onder meer bij zijn terugkeer in Italië in 2002:

Videospeler inladen...

In 2006 kwam Victor Emanuel opnieuw in aanraking met het gerecht. Hij werd in Italië opgepakt op verdenking van afpersing en betrokkenheid bij prostitutie.

Vanaf 2002 was Victor Emanuel vaker in Italië te vinden, want dan was dus het verbod opgeheven voor de mannelijke leden van het huis van Savoye om Italië te betreden. In 2002 bracht Victor Emanuel samen met zijn zoon Emanuel Filibert een triomfantelijk en erg gemediatiseerd bezoek aan Italië. Emanuel Filibert is de laatste jaren meermaals opgedoken in tv-shows en reclamespots in Italië.

Victor Emanuel is in de Zwitserse stad Genève overleden omringd door zijn familie. Hij laat zijn vrouw, Marina Ricolfi Doria, en zijn enige zoon Emanuel Filibert achter. 

Meest gelezen