Flitscamera’s tegen truckers die inhaalverbod negeren

© photo news

Vanaf volgend jaar moet het gedaan zijn: truckers die om de haverklap inhalen bij regenweer. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) kondigt aan dat hij de strijd opvoert. Hij laat de wet aanpassen zodat ook onbemande camera’s – zoals flitspalen en trajectcontroles – de inbreuk mogen registreren. Nu telt de overtreding enkel als een agent het met zijn eigen ogen vaststelt.

wim brillouet

Truckers krijgen in België vrij spel. Voor het inhalen bij regenweer stelt de wegpolitie elk jaar amper 500 inbreuken vast. Ter vergelijking: voor overdreven snelheid zijn het er 3,2 miljoen, voor gsm’en achter het stuur 108.000. “Een politieagent moet het inhaalverbod met zijn eigen ogen vaststellen. Het kan dus enkel als hij zelf in de auto zit en de overtreding ziet gebeuren”, zegt Sven Heyndrickx van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit.

Grote ergernis

“Maar dat gaat nu veranderen. Ik laat een ontwerp van Koninklijk Besluit opmaken zodat automatische camera’s het inhaalverbod ook kunnen controleren”, zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Zo moeten flitspalen en trajectcontroles boven de weg ervoor zorgen dat het inhaalverbod écht wordt afgedwongen.

“Het inhalen bij regenweer staat in de top drie van grootste ergernissen in het verkeer, zo blijkt uit onze verkeersbarometer. Samen met chauffeurs die door het rood rijden en langs rechts inhalen. Eindelijk wordt het nu aangepakt, een goede stap. Bestuurders vinden het asociaal en gevaarlijk”, zegt Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB.

Uit een eerder onderzoek van Touring blijkt dat één op de vier chauffeurs toch inhaalt als het regent. In negentig procent van de gevallen gaat het om buitenlandse chauffeurs. Daarom stelt transportfederatie Febetra zich ook vragen bij de efficiëntie van de nieuwe maatregel. “De wetgeving voor inhalen blijft te complex in België, zeker voor buitenlandse chauffeurs. Alleen aan de grens staat er een verkeersbord dat hen zegt dat ze niet mogen inhalen bij regenweer. Ze komen dan net uit Nederland of Frankrijk waar je op het merendeel van de wegen wel mag inhalen. Die camera’s gaan het aantal overtredingen niet terugdringen. Minder complexe regels zouden dat wel doen”, zegt Isabelle De Maegt van Febetra. Volgens de Federale Overheidsdienst Mobiliteit zal de wet er over een aantal maanden al zijn, zodat de politie vanaf volgend jaar de camera’s kan inzetten. De wetgever moet onder andere nog bepalen hoeveel regen er moet vallen voor het inhaalverbod geldt. En of camera’s moeten worden uitgerust met regensensoren, zodat ze weten dat het regent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen