Hyperefficiënt OHL haalt Westerlo genadeloos van roze wolk

OHL heeft Westerlo genadeloos van zijn roze wolk doen tuimelen. De Kemphanen monopoliseerden bijna negentig minuten de bal, maar de bezoekers toonden zich hyperefficiënt: 0-3. Westerlo blijft in het klassement tiende, maar ziet de Leuvenaars naderen tot op één punt. De degradatiestrijd ligt terug helemaal open.

Kersten Steurbaut

Westerlo had bij winst tegen OHL een uitstekende zaak kunnen doen in het klassement, maar de wedstrijd kon niet slechter beginnen. Na amper tien minuten stond er al een dubbele voorsprong voor de bezoekers uit Leuven op het scorebord. Banzuzi kopte na nog geen honderd seconden een hoekschop van Mazziz tegen de touwen, een paar minuten later mocht Miguel een voorzet van Schrijvers helemaal vrij in doel schieten.

Wat een domper na de knalprestatie van dinsdag tegen Cercle Brugge. OHL zette in de openingsfase dan wel hoog druk - daar heeft Westerlo het altijd moeilijk mee, bij de Kemphanen moeten ze vooral de hand in eigen boezem steken. Twee vermijdbare doelpunten in minder dan tien minuten, zo maak je het jezelf wel heel moeilijk. Twee keer lag knullig balverlies - eerst van Sydorchuk, daarna van Rommens - aan de basis, twee keer was er amper defensieve dekking.

Te voorspelbaar

Westerlo had dan wel veel balbezit, 75 procent na 45 minuten, veel leverde het niet meteen op. Combinerend was het zo slecht nog niet, alleen was het voetbal te voorspelbaar en te traag. Er zat veel te weinig beweging in het Kempense spel, een kwaliteit die het wel op de mat kon leggen tegen AA Gent en Cercle Brugge. Was de thuisploeg dan toch gevaarlijk, dan schudde Leysen enkele knappe reddingen uit zijn mouwen.

Vlak na de openingsgoal hield het Leuvense sluitstuk Rommens al van de gelijkmaker. De kopbal van de Westelse flankverdediger was perfect, laag, gekruist en in het hoekje, de 21-jarige doelman zat er nog net met een handje bij. Een Kempens slotoffensief voor rust leverde ook geen doelpunt op. Een schot van Yow werd weggebokst door Leysen, die even later een nieuwe poging van Rommens van onder de lat ranselde.

Nog een opmerkelijke statistiek na 45 minuten: Westerlo versierde maar liefst 12 hoekschoppen, geen enkele keer leverde dat enig doelgevaar op. Zo makkelijk dat Westerlo doelpunten slikt op stilstaande fases, zo moeilijk kan het zelf op die manier scoren.

MVP Leysen

De thuisploeg schakelde na de pauze over naar een driemansdefensie. Met Fixelles en nieuwkomer Sayyadmanesh bracht De Mil twee verse krachten tussen de lijnen. Het spelbeeld was een kopie van de eerste helft. Westerlo monopoliseerde de bal, maar kon te weinig dreigen. Op het uur dook Sayyadmanesh als een duivel uit een doosje op voor doel, de knal van de Iraniër vloog maar net over.

Het was OHL dat aan de andere kant genadeloos toesloeg. Rommens moest opnieuw het boetekleed aantrekken. De verdediger speelde te slap terug op Bolat. De net ingevallen Maertens profiteerde en duwde bij zijn eerste balcontact meteen de 0-3 binnen en het mes dieper in de Westelse wonde.

Het moet gezegd: ondanks de ruime achterstand probeerde Westerlo met de moed der wanhoop het tij nog te keren. Tevergeefs. Leysen - de beste man tussen de lijnen - was immers niet van plan om zich gewonnen te geven en onderscheidde zich met een knappe reflex andermaal op een laag schot van Sayyadmanesh. Het debuut van de aanvaller was een lichtpuntje in een gitzwarte Kempense avond.

Westerlo blijft op zes speeldagen van het einde op een veilige tiende plaats in het klassement, maar ziet de kloof met de concurrentie wel terug kleiner worden. De degradatiestrijd is nog lang niet gestreden.

• Sterke Tobe Leysen houdt de netten schoon
3 minuten extra tijd
Maertens bijna

N'Dri wordt gelanceerd op links. Hij zet de bal voor naar Maertens die hem in het zijnet schiet. Dat kon zomaar de 0-4 zijn.

Van den Keybus probeert

Deze keer is het geen voorzet, maar een schot van de jonge middenvelder. Hij krult de bal naar de linkerhoek, maar die gaat naast.
Sayyadmanesh grijpt naar het gezicht

Bij een kopduel met Pletinckx gaat de nieuwkomer tegen de grond. Hij lijkt een elleboog tegen het gezicht te hebben gekregen, maar kan alweer verder.
N'Dri met de versnelling

Hij werd op het veld gebracht voor zijn snelheid in de omschakeling. Hij sprint voorbij de verdediging en komt tot een schot, maar dat was niet hard genoeg om Bolat te verrassen.
Hij gaat in de fout op de pas ingevallen Frigan.
Paniek voor het doel van OH Leuven

Daar was de 1-3 bijna. Sayyadmanseh krijgt de bal in de zestien en plaats hem in de korte hoek, maar Leysen redt die bal prachtig. Daarna blijft de bal hangen vlak voor het doel tot Leuven de bal kan wegwerken. Het wil maar niet lukken voor de thuisploeg.
Ricca mist vlak voor doel

De voorzet van OH Leuven belandt voor de voeten van de Uruguayaan die hem vanop enkele meters voor doel over knalt. Wat een kans.
Bolat redt de meubelen

Maertens had bijna zijn tweede doelpunt van de partij beet. Een weggekopte bal belandt op een perfecte positie voor de volley. Hij schiet de bal, maar Bolat tikt hem met de vuisten in corner.
Misao duwt Chadli in het kopduel en geeft de vrije trap weg. Rommens zet voor, maar de bal belandt via een Leuvens hoofd in hoekschop.
Fout Maertens

De maker van de 0-3 maakt hier een wel erg onnodige fout. Hij duwt Piedfort hard in de rug die de bal afschermt aan de achterlijn.
Het is meteen raak voor de invaller. Hij krijgt de bal door een slechte terugspeelbal van Rommens en schiet met zijn eerste baltoets de 0-3 erin.