Nederlandse en Franse journalisten opgepakt in Moskou

In de Russische hoofdstad Moskou zijn vanochtend ongeveer 20 journalisten opgepakt. Het gaat om buitenlandse verslaggevers van onder meer de Nederlandse omroep NOS. De journalisten zijn intussen weer vrijgelaten. 

De journalisten deden verslag van een demonstratie op het Rode Plein. Vrouwen van Russische militairen kwamen er op straat om de terugkeer te eisen van hun mannen die aan het front in Oekraïne vechten.

BEKIJK - De polite heeft een twintigtal journalisten opgepakt. Ze zijn intussen weer vrijgelaten:

Videospeler inladen...

De politie pakte een twintigtal journalisten op. Onder hen ook twee Nederlanders: een journalist en cameraman van de NOS. Ook journalisten van het Franse nieuwsagentschap AFP en het Amerikaanse persbureau AP werden meegenomen. 

De NOS meldt dat verslaggevers en cameramensen in arrestatiebusjes werden weggevoerd en hun papieren moesten laten zien op een politiebureau. De meesten van hen zouden inmiddels weer zijn vrijgelaten.

Nederland gaat de Russische autoriteiten aanspreken op de actie. Buitenlandminister Hanke Bruins Slot zegt dat de actie niet zonder gevolg kan blijven. 

Sinds de oorlog in Oekraïne is de bewegingsvrijheid van journalisten in Rusland verder beperkt. Dat geldt in de eerste plaats voor Russische journalisten, maar ook buitenlandse correspondenten ondervinden steeds vaker moeilijkheden om hun werk te doen. 

Meest gelezen