© AP

Minstens 200.000 betogers tegen extreemrechts in Duitse steden

Ondanks motregen hebben minstens 200.000 mensen gemanifesteerd in de Duitse steden Berlijn, Freiburg en Augsburg tegen extreemrechts en de radicaal-rechtse partij AfD. Dat zeggen de politie en organisatoren.

lto
Bron: BELGA

In Berlijn waren volgens de politie 150.000 mensen bijeengekomen. De organisatie, de beweging Hand in Hand die meer dan 1.300 organisaties groepeert, sprak over meer dan 300.000 deelnemers.

Vooraf waren er 100.000 betogers verwacht. Bedoeling is om een menselijke ketting te vormen rond het Rijksdaggebouw, waar het Duitse parlement gevestigd is, onder het motto ‘Wij zijn de brandmuur’. 

Daarnaast waren er grote aantallen mensen op de straat gekomen in andere steden: ongeveer 30.000 in Freiburg, 25.000 in Augsburg en zowat 10.000 in Krefeld, aldus de politie. 

Sinds een drietal weken trekken overal in Duitsland tienduizenden betogers de straat op. Aanleiding van het protest was een onthulling van het onderzoeksjournalistiek platform Correctiv over een ontmoeting van radicaal-rechts op 25 november in Potsdam, waaraan ook politici van AfD deelnamen, en leden van CDU en van de zeer conservatieve WerteUnion. 

Martin Sellner, de vroegere leider van de identitaire beweging in Oostenrijk, bevestigde aan nieuwsagentschap dpa dat hij op de ontmoeting had gesproken over “remigratie”. Rechtsextremisten gebruiken het begrip in regel om aan te duiden dat een groot aantal personen met buitenlandse afkomst het land moet verlaten, ook onder dwang. Volgens Correctiv noemde Sellner in Potsdam drie doelgroepen: asielzoekers, buitenlanders met verblijfsrecht en “niet geassimileerde staatsburgers”.

© AP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer