Biden wint Democratische primary in South Carolina met 97 procent van de stemmen

Joe Biden. © Belga

VS-president Joe Biden heeft de Democratische voorverkiezing in de staat South Carolina bij gebrek aan bekende tegenstanders met een overweldigende meerderheid gewonnen.

Dit jaar heeft Joe Biden slechts twee tegenstanders in de voorverkiezingen, Dean Phillips, een volksvertegenwoordiger uit Minnesota, en Marianne Williamson, new age schrijfster. De twee hebben geen grote naambekendheid en haalden elk tussen een en twee procent van de stemmen.
Biden, die rekende op een belangrijk zwart kiespubliek in de conservatieve zuidelijke staat, won de voorverkiezing won volgens voorlopige tellingen 97 procent van de stemmen.  In South Carolina stonden 55 kiesafgevaardigden op het spel. Een Democratische kandidaat heeft er in totaal ruim 2000 nodig om de Democratische presidentskandidaat te worden.

De vlotte winst van de 81-jarige Biden werd verwacht, maar werd door zijn campagne toch voorgesteld als een opsteker. Biden was zelf niet in de staat, maar vanuit Californië liet hij weten dat hij zijn kansen om Donald Trump in november te verslaan hoog inschat. ‘In 2024 hebben de inwoners van South Carolina opnieuw gesproken en ik twijfel er niet aan dat jullie ons op het pad hebben gezet naar nog een presidentiële overwinning en nog een nederlaag voor Donald Trump’, zei hij in een verklaring.

Rebellie in New Hampshire

Omdat Joe Biden in 2020 na een slabakkende campagne in 2020 in South Carolina won, beslisten hij en de top van de partij de kalender voor de primary’s aan te passen, en South Carolina als eerste primary te programmeren. Dat viel niet goed in New Hampshire, waar vorige maand alsnog een eigen Democratische voorverkiezing werd georganiseerd. Die is niet erkend door de Democratische Partij en Biden stond er ook niet op het stembiljet. Omdat stemmers ook een naam bij konden schrijven op hun biljet, won de huidige president evengoed. New Hampshire krijgt, als bestraffing voor het negeren van de nationale kalender van de Democraten, geen kies afgevaardigden.

Op 24 februari houden de Republikeinen hun primary in South Carolina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content