Ibrahim emotioneel net na zijn benoeming.

Royals op zondag - Nieuwe koning van Maleisië wil geen "marionet" zijn en de Range Rover van Elizabeth staat te koop

In Maleisië zijn na een opvallende belofte de ogen gericht op de kersverse koning Ibrahim. In Denemarken keurt kroonprins Christian het ouderschapsverlof van een minister goed. Koning Charles en prinses Kate herstellen thuis. En iemand interesse in de Range Rover van de voormalige Queen? Op zondag bundelen we het kleine en grote nieuws uit de wereld van de royals. 

Wie is de opperste heer van Maleisië?

Sultan Ibrahim Iskandar (65) heeft de eed afgelegd als nieuwe koning van Maleisië. Maleisië heeft een uniek rotatiesysteem waarbij negen sultans uit 13 deelstaten om de vijf jaar een nieuw staatshoofd kiezen. Dat doen ze sinds 1957, toen Maleisië onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk.

De sultans willen geen machtsstrijd en houden een anonieme stemming. Daar komt geen verrassing uit, want het is op voorhand geweten wie het wordt. De verkiezing bepaalt deYang di-Pertuan Agong of de "opperste heer(ser)".

Het koningschap in Maleisië is grotendeels een ceremoniële functie: hij (nooit een zij) moet een premier aanwijzen - op basis van de meerderheid in het parlement - en wetten goedkeuren.

Ibrahim Iskandar kreeg een welkomstceremonie op het paleis in Kuala Lumpur.
REUTERS

Wie is Ibrahim Iskandar?
Ibrahim is in het rijtje koning nummer 17 en komt uit de deelstaat Johor. Hij is vooral bekend als zakenman-miljardair met connecties in het vastgoed, de telecom en de mijnbouw.

Volgens correspondent Mustafa Marghadi heeft Ibrahim een uitgesproken politieke mening. Het wordt een kunst om neutraal te blijven. Vorige maand vertelde Ibrahim fijntjes aan een krant dat hij geen "marionet" wil zijn en de macht van de wetgevers zal controleren.

"Er zijn 222 parlementsleden. Er zijn 30 miljoen inwoners. Ik sta aan de kant van het volk. Ik steun de overheid, maar zal de regering erop wijzen als ze iets ongepast doet", werd hij geciteerd.

Afwachten dus of de nieuwe koning het vijf jaar uithoudt. "Hij kan afgezet worden", vertelt Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal. 

De ontvangst op het paleis van Kuala Lumpur.
REUTERS

Ibrahim is een opvallend figuur die zijn rijkdom (het familievermogen wordt op 5 miljard geschat) graag etaleert in de vorm van 300 luxewagens, een aardige vloot privéjets en een eigen leger. Hij werd recent gespot op zijn Harley-Davidson in Johor, terwijl hij aan liefdadigheid deed.

Ibrahims vader werd twee keer beschuldigd van moord. De laatste keer eind jaren 80. Het vermeende slachtoffer zou Mahmud Iskandar uitgelachen hebben toen hij tijdens een partijtje golf miste bij het putten.

Er is ook een Nederlandse link met de nieuwe koning: prinses Aminah, de enige dochter van Ibrahim, is gehuwd met ex-model en -voetballer Dennis Verbaas.

Dennis Verbaas bekeerde zich tot de islam om met Aminah te kunnen trouwen (2017).

Christian zet eerste handtekening

In Denemarken heeft kroonprins Christian (18) voor het eerst opgetreden als regent en zijn handtekening gezet. Christian keurde het ouderschapsverlof van de minister van Steden en Plattelandsgebieden goed, en stemde ermee in dat de minister van Transport fungeert als vervanger. 

Koning Frederik zat op dat moment in Polen om een handelsmissie te leiden. Het was Frederiks eerste buitenlandse reis als koning. Meteen werd met een traditie gebroken, want een Deense monarch bezoekt eerst de bevriende buurlanden.

Maar de troonswisseling die koningin Margrethe plande, was een complete verrassing en wellicht waren de voorbereidingen voor de Poolse handelsmissie al getroffen.

BEKIJK - Frederik houdt een toespraak in Polen en heeft het over samenwerken in oorlogstijden:

Videospeler inladen...

Koningin Mary was er niet bij in Warschau. Zij reisde eerder naar Duitsland om het EK handbal te volgen. Het Deense nationale mannenteam verloor uiteindelijk de finale.

Mary zag een zenuwslopende EK-finale en begroette achteraf beide teams.
AFP

De Range Rover van Elizabeth kopen?

Er staat opnieuw een Range Rover te koop van wijlen koningin Elizabeth. Vraagprijs: een stevige 260.000 euro. Het gaat om de saffierblauwe SUV waarmee prins Philip toenmalig president Barack Obama en zijn vrouw Michelle rondreed.

Het presidentiële koppel was op bezoek in april 2016. Philip en Elizabeth pikten de Obama's op voor een lunch na hun helikopterlanding. 

Voor de verkoop van de koninklijke terreinwagen zijn een paar aanpassingen gebeurd, onder meer de verborgen verlichting (een extra set koplampen zoals burgerauto's van de politie hebben) en de sirenes zijn verwijderd, net als extra handgrepen achteraan.

Die lieten de koningin-op-leeftijd toe om makkelijker in te stappen. De handgrepen en de gewezen nummerplaten krijg je erbij als hebbeding. Ze liggen voortaan in de kofferbak.

(fotorechten: Bramley Motor Cars/Surrey)

In oktober werd een andere (groene) Land Rover van Elizabeth voor 150.000 euro verkocht. De Queen was verknocht aan het Britse merk en aan auto's. Ze was als jonge prinses mecanicien bij de hulptroepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Charles en Kate terug thuis

De Britse koning Charles en zijn schoondochter Kate zijn thuis na een operatie. "De prinses van Wales boekt vooruitgang", liet het paleis maandag weten. Kate bracht 12 dagen door in de London Clinic na een ingreep aan de buik. Ze herstelt tot zeker Pasen thuis, zijnde in Adelaide Cottage op de gronden van Windsor Castle.

Prins William bezocht zijn vrouw vaak, weliswaar zonder hun drie kinderen. De Britse pers schrijft dat Kate contact hield met George, Charlotte en Louis via haar tablet. 

Charles onderging dan weer een operatie voor een vergrote prostaat en verliet na drie nachten hetzelfde ziekenhuis. Hij koos ervoor de camera's te trotseren bij vertrek, maar beantwoordde geen enkele vraag. Kate verliet het ziekenhuis discreet via de achterdeur. Charles zal nog 3 tot 4 weken buiten strijd zijn.

Charles stapt de London Clinic buiten.
AP Images
De pers hield dagenlang één ziekenhuisdeur in de gaten.
AP Images

Meest gelezen