© AFP

Joe Biden wint probleemloos eerste officiële Democratische voorverkiezing

Huidig president Joe Biden heeft de eerste Democratische voorverkiezing in de staat South Carolina met een duidelijk verschil gewonnen. Dat melden meerdere Amerikaanse nieuwszenders.

mtm
Bron: BELGA

Biden, die rekent op een belangrijk zwart kiespubliek in de conservatieve zuidelijke staat, won de voorverkiezing tegen twee andere kandidaten. Hij zou volgens de meest recente projecties 97 procent van de stemmen behalen, zijn concurrenten Dean Phillips en Marianne Williamson moeten het met 2 en 1 procent stellen. 

In South Carolina stonden 55 kiesmannen op het spel. Een kandidaat heeft er in totaal zowat 2.000 nodig om de Democratische verkiezing binnen te halen. 

De vlotte winst is voor de 81-jarige Biden een opsteker. Hij schatte na afloop van de voorverkiezing zijn kansen om Donald Trump in november te verslaan hoog in. “In 2024 hebben de inwoners van South Carolina opnieuw gesproken en ik twijfel er niet aan dat jullie ons op het pad hebben gezet naar nog een presidentiële overwinning en nog een nederlaag voor Donald Trump”, zei hij in een verklaring.

New Hampshire

Het was de eerste keer dat Democraten de voorverkiezingen aftrapten in South Carolina. Die staat wordt gezien als diverser dan staten die traditioneel eerst komen. De keuze voor South Carolina viel slecht in de staat New Hampshire, waar vorige maand alsnog een eigen Democratische voorverkiezing was georganiseerd. Die is niet erkend door de Democratische Partij en Biden stond er ook niet op het stembiljet. Omdat stemmers ook een naam bij konden schrijven op hun biljet, won de huidige president evengoed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer