© AFP

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null

Murphy verbreekt olympisch record, Hosszu alweer ongenaakbaar

Net zoals de vorige dagen, brachten ook vannacht de zwemnummers heel wat spektakel met zich mee. De Chinees Sung Yang was ongenaakbaar op de 200 meter vrije slag, terwijl de Amerikaan Ryan Murphy het olympisch record op de 100 meter rugslag verbeterde en Katinka Hosszu haar grote klasse nog maar eens etaleerde op datzelfde nummer bij de vrouwen.

lgo

Op de 200 meter vrije slag bij de mannen mocht de Chinees Sung Yang vieren. In een tijd van 1’44”65 liet hij de Zuid-Afrikaan Le Clos en de Amerikaan Dwyer achter zich. Die eerste was nochtans prima gestart, maar zakte dan onbegrijpelijk terug. Wereldkampioen James Guy viel net naast het podium.

De 100 meter rugslag bij de vrouwen werd dan weer gewonnen door Katinka Hosszu. Zij zette met een 58”45 bovendien de snelste tijd van het jaar neer, nadat ze in de reeksen van de 200 meter wisselslag al het olympisch record had verbeterd.. Voor de Hongaarse is het al de tweede gouden medaille op deze Spelen. Eerder won ze ook al de 400 meter wisselslag in een wereldrecord.

Meteen daarna was het op hetzelfde nummer de beurt aan de mannen. Ryan Murphy stak er met kop en schouders bovenuit en zwom met een knappe 51”97 bovendien een nieuw olympisch record, het wereldrecord staat met 51”94 nog steeds op naam van Aaron Peirsol. De Chinees Xu Jayu en de Amerikaan David Plummer vervolledigden het podium.

Voor aanvang van de 100 meter schoolslag kreeg de Russische Joelia Efimova omwille van haar dopingverleden een fluitconcert over zich heen. Tel daarbij het feit dat ze zeker een kans maakte op de gouden plak en het hoeft niet te verwonderen dat er een zucht van opluchting werd geslaakt toen de Amerikaanse Lilly King zich de snelste toonde. Met een tijd van 1'04"93 verscherpte ze het olympisch record. Slechts vier zwemsters doken overigens ooit onder de 1'05".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer