De legendarische Fiat 500 Spiaggina Carrozzeria Boano was op zijn eentje verantwoordelijk voor de creatie van een nieuw genre: de strandauto.© Veilinghuis Sotheby’s

Geen deuren of dak, maar toch is deze kleine Fiat een fortuin waard

Een uiterst zeldzame versie van een Fiat 500 is door het Parijse veilinghuis RM Sotheby’s geveild voor een recordbedrag. Hoewel het kleine autootje geen dak of deuren heeft, leverde hij toch ruiù 370.000 euro op.

mtm

Er zijn meerdere reden waarom er iemand bereid werd gevonden om zo veel geld te betalen voor de auto. Ten eerste gaat het om de laatst overlevende Fiat 500 Spiaggina Carrozzeria Boano, een auto waar maar twee exemplaren van gemaakt zijn. Ten tweede is er ook de beroemde originele bezitter: het was voormalig Fiat-baas en eigenaar van voetbalclub Juventus Gianni Agnelli zelf die de auto in 1958 liet bouwen bij Mario Boano van Carrozzeria Ghia, zo meldt veilinghuis RM Sotheby’s. Het verkochte exemplaar werd door hemzelf gebruikt tijdens zijn vakanties aan de Franse Rivièra, het andere (maar intussen verloren gegane) exemplaar deed hij cadeau aan de beroemde Griekse reder Aristoteles Onassis.

De derde, en misschien wel belangrijkste reden waarom ie zo’n fortuin waard is, is dat de auto op z’n eentje verantwoordelijk is voor de creatie van een nieuw genre: de strandauto. De Fiat 500 Spiaggina Carrozzeria Boano was de ‘posterboy’ voor la dolce vita en sierde in de jaren 60 van vorige eeuw de covers van talloze tijdschriften. Agnelli gebruikte hem ook alleen voor speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld diplomaat Henry Kissinger en de Kennedy’s naar de prachtige Villa Leopolda in het Franse Villefranche-sur-Mer te brengen.

De auto, die nog altijd in originele maar zeer goede staat is, werd in 1973 aan Agnelli’s chauffeur Bernadino Aiassa gegeven en een jaar later aan Mario Rossi verkocht. Enkele jaren geleden werd de Fiat herontdekt door een bekende verzamelaar uit Turijn. Nu is hij voor 370.625 euro gekocht door een anonieme koper.

De Fiat 500 Spiaggina Carrozzeria Boano

© RM Sotheby’s

De Fiat 500 Spiaggina Carrozzeria Boano werd gebaseerd op een Fiat Nuova 500, maar om esthetische redenen en om meer ruimte te creëren werd het chassis grondig aangepast. De crémekleurige bovenkant van de auto wordt door een houten bumper gescheiden van de marineblauwe onderkant. Binnenin vinden we vooraan twee op een speedboot geïnspireerde rieten stoelen.

De wagen heeft een vermogen van 15 pk (4.000 toeren), geleverd door een achterin gemonteerde 479cc-tweecilindermotor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER