Premier De Croo wil solidariteitsmechanisme om boeren te beschermen tegen prijsschommelingen: "Winsten zijn niet eerlijk verdeeld"

Premier Alexander De Croo wil een solidariteitsmechanisme invoeren om boeren te beschermen tegen prijsschommelingen. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag". Nu liggen de grote winsten in de landbouw vooral bij de voedselverwerkers en de distributie. De Croo wil dat iedereen in de keten bijdraagt om een buffer aan te leggen. "Iedereen moet deftige winst kunnen maken."

Gisterenavond had premier Alexander De Croo (Open VLD) naar eigen zeggen nog "een goed gesprek" met een twintigtal boeren die opdaagden aan zijn privéwoning in Brakel. Vandaag zit hij in "De zevende dag" met een aantal voorstellen om de boeren perspectief te geven.

Eerlijke handelsakkoorden

De Croo kijkt eerst en vooral naar de internationale handel. "Onze landbouwers leveren producten van hoge kwaliteit", benadrukt hij. "Bovendien is de Belgische landbouw één van de meest duurzame ter wereld. Maar daartegenover staan geen prijzen die hiermee in verhouding zijn."

"Ik ben voorstander van handelsakkoorden met de rest van de wereld, maar wel met dezelfde regels. Zoals het er nu naar uitziet, zou je een aantal activiteiten hier verbieden om dan producten te importeren van de andere kant van de wereld. Daar zitten een aantal dingen scheef en dat moet bijgestuurd worden."

BEKIJK - "Boeren zijn ondernemers zoals anderen, ze willen innoveren en vertrouwen krijgen van de overheid", zegt De Croo in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Solidariteit binnen de landbouwketen

"Ten tweede heb je het ketenoverleg. In die keten zit de landbouwer, de voedselverwerker en de distributie. Dat er winst gemaakt wordt, is geen probleem. Maar iedereen moet wel een deftige winst kunnen maken", vindt de premier. "Vandaag zitten de landbouwers aan de kant waar er heel weinig winst gemaakt wordt."

De Croo wil afspraken maken binnen de landbouwketen zodat prijsschommelingen in de toekomst beter opgevangen kunnen worden. "Want die prijsschommelingen kunnen soms tot 100 procent gaan. Een groot bedrijf heeft het daar moeilijk mee, een kleine landbouwer gaat erdoor onderuit."

Een groot bedrijf heeft het moeilijk met prijsschommelingen, een kleine landbouwer gaat erdoor onderuit

Premier Alexander De Croo

"In het ketenoverleg zou je naar een soort solidariteitsmechanisme kunnen gaan waardoor je een buffer hebt die ervoor zorgt dat de prijsschommelingen niet volledig bij de landbouwer terechtkomen." 

De premier denkt bijvoorbeeld aan een verzekeringsmechanisme waarbij de verschillende spelers in de keten bijdragen betalen. Met dat geld kunnen prijzen gecorrigeerd worden als ze te laag komen te liggen.

Geen voorstander van btw-verlaging

Van het idee om de btw op groenten en fruit te verlagen naar 0 procent, wordt de premier niet zo enthousiast. "Spelen met btw heeft de voorbije jaren niet veel opgeleverd. Je kan ook niet zomaar discrimineren tussen lokale en niet-lokale producten."

Wel moeten de administratieve lasten naar beneden, vindt De Croo. De premier is bovendien blij dat de regel dat boeren 4 procent van hun terrein braak moeten laten liggen, uitgesteld wordt. 

Kritiek op het beleid

Nochtans werden die regels en maatregelen ook goedgekeurd door zijn partij. Onder meer Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) uitte daarover vrijdag kritiek op Europa en De Croo. "Ik ben het daar niet mee eens", reageert de premier.

"Een jaar geleden heb ik al gevraagd om de pauzeknop in te drukken voor de natuurherstelwet. Ik heb toen veel kritiek gekregen, maar de reden waarom ik dat gezegd heb, is omdat ik zag dat we hiermee een soort rechtsonzekerheid aan het creëren waren."

BEKIJK - "De boeren staan voor een soort lasagne aan regels die allemaal tezelfdertijd komen", stelt De Croo in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

"Het wordt tijd dat we de landbouwers gaan behandelen als volwaardige ondernemers", besluit De Croo. "We moeten hen met vertrouwen behandelen, hen perspectief bieden en zorgen dat ze de stabiliteit hebben waarin ze kunnen ondernemen met respect voor de natuur."

Meest gelezen