© WAS

Zelfstandige moeder? U hebt recht op 945 euro aan dienstencheques

Vrouwelijke zelfstandigen die moeder worden, hebben recht op 945 euro aan dienstencheques. Maar volgens het sociaal verzekeringsfonds Acerta maakt slechts de helft van de zelfstandige moeders daar gebruik van. “Veel zelfstandigen weten niet dat ze er recht op hebben.” Federaal minister van Zelfstandigen Willy Borsus (MR) belooft actie.

Christof Willocx

Een zelfstandige vrouw die moeder wordt, krijgt van de federale overheid als babygeschenk 105 dienstencheques van telkens 9 euro cadeau. Die maatregel bestaat al tien jaar, om zelfstandigen te compenseren voor hun kortere moederschapsrust. Bij een zelfstandige duurt die rust drie tot twaalf weken. Bij een werkneemster is dat vijftien weken.

“Helaas maakt slechts 52% van de zelfstandige moeders gebruik van die gratis cheques”, zegt Liesbet Desmedt, domeinexpert ‘sociaal statuut’ bij Acerta. “Vorig jaar hebben 2.056 vrouwen met een zelfstandige zaak die bij ons zijn aangesloten, een kind gekregen. Van hen hebben slechts 1.072 moeders de gratis dienstencheques aangevraagd.”

Kan Acerta de zelfstandige moeders dan niet actiever informeren? “Dat ligt moeilijk”, zegt Liesbet Desmedt. “Wij weten niet welke zelfstandigen zwanger zijn. De mutualiteiten lichten ons pas op het einde van de zwangerschapsrust van twaalf weken in. De gratis dienstencheques moeten ten laatste vijftien weken na de bevalling worden aangevraagd. Wij hebben dus te weinig tijd om onze zelfstandige moeders tijdig te informeren. Daarom vragen we dat de federale overheid de aanvraagtermijn voor de dienstencheques verlengt.”

Verplichten

Eline De Laender (28), die het kinderdagverblijf Kruimeltje in Wilrijk leidt, heeft de gratis cheques wél aangevraagd. “Geen enkele instantie heeft me geïnformeerd over het bestaan van die cheques. Ik wist het omdat een collega-zelfstandige er gebruik van had gemaakt. Het zou beter zijn dat sociale verzekeringsfondsen de informatie meteen meegeven als iemand zich bij dat bureau inschrijft.”

Federaal minister van Zelfstandigen Willy Borsus (MR) heeft oren naar de kritiek. “Ik wil de sociale verzekeringsfondsen verplichten om vrouwelijke zelfstandigen die net bevallen zijn, te contacteren met de vraag of zij de gratis dienstencheques willen gebruiken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER