Zoe Bäckstedt.

Britse Zoe Bäckstedt laat concurrentie meteen achter en soleert op indrukwekkende wijze naar wereldtitel bij beloften dames

Zoe Bäckstedt is wereldkampioene veldrijden bij de beloften dames. In Tabor stond er geen maat op de 19-jarige Britse, die al na een halve ronde was gaan vliegen. Bäckstedt won uiteindelijk met driekwart minuut voorsprong op Zemanova en Bentfeld.

Maarten Vanhoof

Ook bij de beloften dames moesten de Belgen niet aan een medaille denken. De strijd om goud beloofde erg internationaal te kleuren: de Britse Zoe Bäckstedt werd beschouwd als de grote favoriete, met de Luxemburgse Marie Schreiber, de Tsjechische Krystina Zemanova en de Nederlandse Leonie Bentveld als belangrijkste oudsiders.

Net zoals ze vaak bij de profs doet, was Schreiber ook hier het beste weg. Bäckstedt was de enige die een antwoord had op de kanonstart van de Luxemburgse. En het was meer dan een antwoord, want de Britse ging al snel op en over Schreiber. Al na amper een halve ronde reed de topfavoriete zo al alleen aan de leiding.

In de achtervolging sloegen Zemanova en Bentfeld de handen in elkaar. Schreiber was na haar verschroeiende start teruggeslagen naar de vierde plaats.

Backstedt ging al snel solo.© BELGA

Na de eerste ronde bedroeg de voorsprong van de dochter van Magnus Bäckstedt, winnaar van Parijs-Roubaix in 2004, al 23 seconden op het achtervolgende duo. Fleur Moors kwam als negende door op een dikke minuut. Xandée van Sinaey en Julie Brouwers, de andere twee Belgen, reden net buiten de top tien.

Ontketende Backstedt

Maar het was toch Zoe Bäckstedt die alle aandacht naar zich toe zoog. Het Britse multitalent was helemaal ontketend en breidde haar voorsprong stelselmatig uit. Zonder ongelukken zou zij vandaag wereldkampioen worden. Dan was de strijd om de tweede plaats spannender. Zemanova en Bentfeld waren aan elkaar gewaagd en vochten onderling om het zilver.

Minder goed nieuws was er voor Fleur Moors. Onze landgenote was op koers voor een mooie notering in de top tien, maar viel net voor het ingaan van de materiaalpost. Ze verloor zo een aantal plaatsjes en moest achtervolgen. Van Sinaey had zich intussen wel bij de eerste tien rensters genesteld.

Fleur Moors moest achtervolgen na een val.© BELGA

Met een voorgift van een dikke minuut kon Backstedt in de laatste ronde al stilaan beginnen te genieten. Vorig jaar moest ze op het WK in Hoogerheide nog genoegen nemen met de tweede plaats (na Shirin van Anrooij), maar in Tabor heeft ze haar revanche beet. Onder luid gejuich mocht de Britse de handen in de lucht steken.

Wie op nog meer gejuich kon rekenen, was thuisrijdster Krystina Zemanova. Zij had zich in de laatste ronde weten te ontdoen van Leonie Bentfeld en werd tot haar grote tevredenheid tweede. De Nederlandse mocht als derde mee het podium op.

Ook de vierde plaats van Isabelle Holmgren is het vermelden waard. De Deense werd als eerstejaars knap vierde. In de tweede koershelft reed ze zelfs sneller dan Zoe Bäckstedt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En de Belgen? Die eindigden uiteindelijk allemaal in de top tien. Xandée van Sinaey werd mooi zesde, Julie Brouwers legde beslag op de negende plaats en Fleur Moors volgde als tiende.

Voor Zoe Bäckstedt, die ook op de weg en de piste successen boekt, is het haar tweede medaille in drie dagen. Vrijdag veroverde ze met Groot-Brittannië zilver in de mixed relay. De 19-jarige Britse volgt op de erelijst bij de beloften de Nederlandse Shirin van Anrooij op. In 2022 pakte Bäckstedt wel de wereldtitel bij de junioren.

Van Sinaey: “Had dit niet verwacht”

“Ik ben heel blij. Ik had het echt niet verwacht. Het is een seizoen met veel ups en downs. Vorige week was het opnieuw niet goed, dus ik had niet te veel hoop en had mezelf niet te veel druk opgelegd”, vertelde Xandée van Sinaey bij Sporza. “Maar op zo’n zwaar parcours komen de sterksten naar voor, zoals ik vooraf had gezegd, en blijkbaar was ik toch super goed. Daar ben ik echt heel blij mee.”

Van Sinaey koos op het lastige modderparcours als bandenprofiel voor grifo en die keuze bleek een meevaller. “Ik heb niet heel veel power. Rhino’s zijn voor mij heel zwaar om te duwen, dus als ik de keuze heb, zal ik steeds voor grifo kiezen. Sanne (Cant, red.) had me grifo’s geadviseerd en ik heb naar haar geluisterd. Ze had gelijk en daar ben ik heel blij mee.”

De achttienjarige Van Sinaey is blij dat ze zo laat in het seizoen nog een fraaie uitslag kan neerzetten. “Het motiveert niet altijd om bij de elites te moeten rijden. Als je dan in je eigen categorie een goeie prestatie lukt en zesde wordt, is dat heel mooi.”

Top 10

Zemanova en Bentveld mochten mee met Bäckstedt op het podium.© BELGA

1. Zoe Bäckstedt (GBR)

2. Kristyna Zemanova (TSJ)

3. Leonie Bentveld (NED)

4. Isabella Holmgren (CAN)

5. Marie Schreiber (LUX)

6. Xaydee Van Sinaey (BEL)

7. Lauren Molengraaf (NED)

8. Lauriane Duraffourg (FRA)

9. Julie Brouwers (BEL)

10. Fleur Moors (BEL)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer