Ultrasporter Matthieu Bonne: "België is geen goed land voor deze sporttak"

Drie wereldrecords heeft ultrasporter Matthieu Bonne al op zijn naam staan. Hij nam deel aan “Kamp Waes” en zwom de Belgische kust af. Hoewel het zijn droom is om van de sport te leven, blijkt dat in ons land niet evident. “Ultrasporters worden gezien als buitenbeentjes”, zegt Bonne in “Touché” op Radio 1.

Een brede glimlach typeert Matthieu Bonne. Hoe diep hij ook gaat in zijn recordpogingen, de pijn is niet aan hem te zien. “Ik probeer altijd positief te zijn”, zegt hij. “Maar die eeuwige glimlach is soms ook een vloek.”

Dat leerde Bonne onder andere in het programma “Kamp Waes”, waar hij in 2019 aan deelnam. “Op momenten dat het serieus is, moet ik óók lachen. Dat leverde me al wel eens straf op.”

Wie is Matthieu Bonne?

  • Matthieu Bonne werd geboren op 17 februari 1994 in Oostende.
  • In 2019 nam hij deel aan de eerste editie van "Kamp Waes". Hij moest de reeks na zes afleveringen verlaten.
  • In 2020 zwom hij als eerste ooit de Belgische kust af.
  • Hij liep acht triatlons in acht dagen op de acht Canarische Eilanden. Daarover werd de documentaire "8 Islands" gemaakt.
  • Hij behaalde het wereldrecord fietsen én het wereldrecord non-stop zwemmen.

"Drang om me te bewijzen"

Hoewel hij het einde van zijn avontuur bij de special forces in "Kamp Waes" niet haalde, kijkt Bonne er toch met veel dankbaarheid op terug. “De drang om mezelf te bewijzen is alleen maar groter geworden.”

En zichzelf bewijzen, dat doet hij. Bonne is meervoudig wereldrecordhouder in triatlon, fietsen en zwemmen. Hij werkte in 2022 acht triatlons af in acht dagen tijd op de Canarische eilanden. En dit jaar vat hij een nieuwe poging aan om zijn afstand in het zwemmen nog scherper te stellen. 

Olympische Spelen

Hoewel het hem sportief voor de wind gaat, voelt Bonne niet de steun die andere sporters vaak krijgen. “België is geen goed land voor ultrasporters. Het blijft een niche. Dat is jammer, want wij moeten minstens evenveel opofferingen doen als andere topsporters, soms zelfs meer.” In landen zoals Spanje en Amerika krijgen ultrasporters wel meer erkenning en steun, klinkt het.

Ik droom er al jaren van om van de sport te kunnen leven, maar dat is echt niet evident

Matthieu Bonne, ultrasporter

Terwijl veel atleten opbouwen naar de Olympische Spelen van deze zomer, valt Bonne daar buiten elke categorie. “Er zijn geen ultradisciplines op de Spelen. Ik loop wel marathons, maar kom pas tot mijn recht als ik ver voorbij de veertig kilometer ben.” 

“Het is jammer dat je als ultrasporter zo weinig erkenning krijgt”, zegt Bonne. “Ik droom er al jaren van om van de sport te kunnen leven, maar dat is echt niet evident. Nu pas begint het stilaan te lukken.”

"Normaal" is niet genoeg

Ondanks alles blijft Bonne in zijn eigen dromen geloven en wil hij anderen ook inspireren. “Iedereen is op zoek naar meer, ‘normaal’ is niet meer genoeg. Ik wil tonen dat jezelf pushen leuk en mooi kan zijn. Door ultrasport leer je zoveel over jezelf. Het geeft enorm veel voldoening.”

Om zijn verhaal en filosofie te delen, werkt Bonne aan een boek dat in september moet verschijnen. 

Meest gelezen