De boeren zijn weg, de problemen bij de supermarkten nog niet: lege rekken hopelijk volgende week weer gevuld

Over heel het land kampen supermarkten met lege rekken. Na een week van boerenprotesten en blokkades laat zich dat stilaan voelen in de supermarkten. Supermarktketens hopen tegen begin volgende week de lege rekken weg te werken.

Nina Bernaerts

Wie vandaag zijn wekelijkse boodschappen ging doen, zal al snel tot de constatatie zijn gekomen dat de winkelrekken hier en daar lege gaten vertoonden. Zowat elke grote retailer kampte zaterdag nog met leveringsproblemen. Bij supermarktketen Delhaize blokkeerden de boeren zaterdagvoormiddag nog de depots van Zellik en Ninove. “Die is nu vanmiddag rond 14 uur gelukkig opgeheven. De vrachtwagens die geladen klaarstonden, konden ondertussen vertrekken en ook onze leveranciers konden hun producten weer leveren”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “Maar het klopt natuurlijk dat er bepaalde winkels bepaalde leveringen niet gehad hebben en er daardoor ook lege winkelrekken zijn ontstaan.”

Ook Aldi had zaterdag nog last van blokkades in hun distributiecentra van Zemst en Turnhout. En omdat elk depot verantwoordelijk is voor de belevering van een aantal winkels, zijn die winkels door de blokkades erg getroffen. Andere winkels ondervinden dan weer minder of geen last. “De blokkade in Zemst is in de namiddag opgelost geraakt maar in Turnhout jammer genoeg nog niet”, weet woordvoerder Jason Sevestre. Ook Lidl kampte zaterdagnamiddag nog met blokkades.

(Lees verder onder de foto’s)

Sint-Amandsberg© rr

Sint-Katelijne-Waver© rr

Taskforce

Bij Colruyt, wiens depots deze week enorm veel hinder ondervonden, lijkt de volledige logistieke keten opnieuw te zijn opgestart. “Wij hebben extra mensen op de baan en in de distributiecentra om alle winkels opnieuw te bevoorraden. Maar dat gaat niet onmiddellijk natuurlijk. Sommige winkels krijgen hun levering pas in de late namiddag terwijl die oorspronkelijk vanochtend al gepland stond. Dat zorgt hier en daar voor lege rekken maar het goede nieuws is wel dat we bezig zijn met ze te vullen”, zegt woordvoerder Silja Decock.

Antwerpen© © Patrick De Roo

© Nick Busschots

Vooral de versafdelingen lag er in veel gevallen maar armtierig bij. “Verse voeding wordt liefst zo vers mogelijk geleverd. Wanneer er zich dan problemen voordoen, is het in die afdeling ook het eerst zichtbaar”, klinkt het bij verschillende retailers. Maar ook droge voeding, drank en wc-papier geraakte niet overal in de rekken. “Daarbij ondervinden onze winkels ook de moeilijkheid om de producten effectief in de winkel te krijgen. Zaterdag is traditioneel een drukke winkeldag, als je dan tegelijk de winkelrekken moet gevuld krijgen, zorgt dat voor moeilijkheden.”

De retailers hebben lang moeten onderhandelen met de boeren aan hun depots. Met de boeren is nu afgesproken dat er een taskforce opgericht zal worden. “De woede van de boeren is vooral gericht op Europese regels. En daar kunnen wij helaas weinig aan veranderen”, zegt Hans Cardyn van handelsfederatie Comeos. “Maar we gaan volgende week wel met de boeren en bevoegd minister Clarinval aan tafel zitten om te zien wat we als handelsfederatie wel kunnen doen binnen de Belgische regelgeving. We willen luisteren naar de knelpunten en tegelijk willen we ook meegeven wat wij zien in het consumentengedrag en of er omschakelingen mogelijk zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen