© BELGA

Zoveel overschot dat hij van zijn fiets kan stappen: Van der Poel pakt zesde wereldtitel veldrijden, Vanthourenhout redt Belgische eer

Mathieu van der Poel heeft in Tabor zijn zesde wereldtitel veldrijden gepakt na een wedstrijd die hij zoals verwacht van begin tot einde domineerde. Onder de finishboog was er zelfs tijd om even van zijn fiets te stappen om te vieren. Zijn landgenoot Joris Nieuwenhuis was de best of the rest en pakte zilver. Michael Vanthourenhout redde de Belgische eer en voorkwam een geheel Nederlands podium.

Michael Van Damme

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Even de kat uit de boom kijken, neen, dat was er voor torenhoog topfavoriet Mathieu van der Poel niet bij op het zware parcours in Tabor. Hij trok van bij de start door en reed alles wat lichtblauw was al in de eerste ronde in flarden vaneen. Het was toen al duidelijk dat -behoudens pech- de wereldkampioen uit Nederland zou komen. Niels Vandeputte was verrassend de Belg die het beste startte, even in de buurt kon blijven en zelfs even de wedstrijd leidde, bij gratie van MVDP, laat dat duidelijk zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De rest van de lichtblauwe brigade miste (min of meer) zijn start. Thibau Nys helemaal: hij was uit zijn klikpedaal geschoten.

De start van Michael Vanthourenhout was dan weer om zeep doordat Lars van der Haar net voor hem uit zijn klikpedaal schoot. Vanthourenhout had nochtans wél goede benen en schoof snel op richting medaillekoers.

Maar er was er eentje met nóg betere benen dan Vanthourenhout: de Nederlander Joris Nieuwenhuis. Hij bleef zowaar een tijdlang op een tiental seconden hangen van MVDP. Dat er überhaupt iemand in zijn buurt kan blijven, vinden we al straf, maar gaandeweg zwelde de voorsprong aan.

Halfweg koers -na drie van de zes ronden- reed Van der Poel 30 seconden uit voor zijn landgenoot. Vanthourenhout, derde in koers, volgde toen op 56 seconden met in zijn zog Pim Ronhaar. Eli Iserbyt was zesde op 1’12”, Thibau Nys zevende op 1’18”.

Goed nieuws bij het ingaan van de vierde ronde: Michael Vanthourenhout had Pim Ronhaar gelost en een kloofje van acht seconden geslagen. Meer zelfs, de Europese kampioen naderde op Joris Nieuwenhuis. Maar echt in de buurt van Nieuwenhuis komen lukte niet. Vanthourenhout moest vrede nemen met een derde plaats. Een herhaling van 1997, de laatste keer dat er geen enkele Belg op het WK-podium stond, kregen we gelukkig niet.

De Belgen trokken hun slechte start in de tweede koershelft ietwat recht en eindigden met vijf in de top tien.

Een oppermachtige Mathieu van der Poel pakte zijn zesde wereldtitel veldrijden. Daarmee nadert hij op één wereldtitel van de absolute recordhouder Erik De Vlaeminck.

Uitslag

1. Mathieu van der Poel (Ned): 58’14”

2. Joris Nieuwenhuis (Ned): op 37”

3. Michael Vanthourenhout (Bel): op 1’06”

4. Pim Ronhaar (Ned): op 1’36”

5. Eli Iserbyt (Bel): op 2’08”

6. Jens Adams (Bel): op 2’21”

7. Michael Boros (Tsj): op 2’29”

8. Witse Meeussen (Bel): op 2’35”

9. Thibau Nys (Bel): op 2’44”

10. Felipe Orts Lloret (Spa): op 2’48”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer