Thijs Pattyn

Ieper gaat met eigen lichtfestival de concurrentie aan met Gent

In Ieper is dit weekend de eerste editie van het lichtfestival "SnapCat" gelanceerd. De timing is opmerkelijk, want ook het populaire Gentse Lichtfestival vindt nu plaats. Net als in Gent kunnen voorbijgangers er artistieke lichtprojecties bewonderen. Het thema is wel anders, want alle projecties in Ieper houden verband met katten, een verwijzing naar de kattengeschiedenis van de stad. 

"SnapCat is een nieuw initiatief en een welgekomen toeristische attractie in putje winter", zegt schepen van Toerisme Diego Desmadryl (Open Ieper). Het is ook de perfecte teaser voor de 46e Kattenstoet op 12 mei, na een historische pauze van 6 jaar. We zijn trots op het resultaat."

De eerste twee dagen van het nieuwe lichtfestival overlapt met de laatste tweede dagen van het immens populaire Gentse Lichtfestival. "We zijn blij dat Ieper de concurrentie durft aangaan met het Lichtfestival in Gent", klinkt het bij Alexander Stragier van projectiebedrijf Urban Mapping.

Lichtprojecties op historische locaties

Het parcours door Ieper is in totaal 4 kilometer lang, een stuk korter dan het parcours dat door Gent loopt, waar er lichtprojecties te zien zijn over een afstand van 7,2 kilometer. In vergelijking met Gent ligt het parcours wel vooral in het centrum. Zo zijn er in Ieper projecties te zien op 6 verschillende historische locaties, waaronder aan het Belfort en aan de Sint-Pieterskerk. 

Bekijk foto's van de lichtprojecties:

De projecties vertellen het verhaal van katten die de middeleeuwen overleefden in Ieper, dat bekendstaat als "de kattenstad". Zo is onder meer op het Ieperse Belfort een projectie van de kattenworp van 1465 te zien. 

Gevels die tot leven komen

"Alle animaties spelen zich af in de periode waarin Ieper zich een wereldstad mocht noemen en meespeelde op het grote toneel van handel en nijverheid", zegt Bart Cafmeyer, die de verhalen schreef in samenwerking met het Yper Museum. "Als kinderen zullen we met open mond kijken naar hoe de verhaaltjes op pseudomiddeleeuwse gevels reusachtig tot leven komen."

Het lichtfestival "SnapCat" is volledig gratis en is na dit weekend ook te zien in de Krokusvakantie, elke avond van 18 uur tot 22 uur.

Videospeler inladen...

Meest gelezen