"Het langste jaar" voor Het Zesde Metaal is het laatste album met Tom Pintens: "In juni zaten we in de studio, begin augustus is hij gestorven"  

"Het was een complex proces, omdat je een verhaal aan het schrijven bent waarvan je nog niet weet hoe het afloopt." Zo kijkt Wannes Capelle, zanger van Het Zesde Metaal, terug op het schrijven en produceren van "Het langste jaar", het nieuwe album van de groep. Het was het laatste werk (en ook de laatste wens) van gitarist Tom Pintens, die tegen darmkanker vocht en uiteindelijk in augustus overleed

Er kan veel gebeuren in een jaar tijd. Zo ook voor de mannen van Het Zesde Metaal, de West-Vlaamse band rond Wannes Cappelle. Gitarist Tom Pintens kreeg in 2022 de diagnose van darmkanker."In januari vorig jaar heeft Tom Pintens gezegd: 'Jongens, ik wil echt de plaat produceren'", vertelt Capelle. "Dan zijn we als gekken beginnen schrijven en repeteren. In juni zaten we in de studio, begin augustus is hij gestorven. Dus het is echt op het nippertje allemaal gelukt." 

Ik zou getekend hebben voor dit scenario

Nu, exact 1 jaar later, is de plaat er. Vorige week kwam "Het langste jaar" binnen op nummer 1 in de Ultratop. "Het is ongelooflijk fijn dat de plaat zo goed onthaald is."

Het Zesde Metaal met Tom Pintens (centraal in beeld).

Thema van dood en vergankelijkheid

"Het langste jaar" is niet enkel de titel van het album maar ook de titel van één van de liedjes. Capelle was eigenlijk al aan dat lied beginnen schrijven na de dood van zijn schoonbroer. Maar toen kwam de dood nog dichter bij het hart van de groep. "Enkele maanden later kregen we het nieuws dat onze pianist Tom Pintens ongeneeslijk ziek was. Dus de hele plaat is in het thema van vergankelijkheid en de dood beginnen staan. We zeggen wel eens: 'Op elke plaat sterft er wel iemand bij Het zesde metaal.'"

"Nu was het wel voor het eerst dat het zo dichtbij aan het gebeuren was terwijl we nog aan het schrijven waren. Het was een complex proces, omdat je een verhaal aan het schrijven bent waarbij je nog niet weet hoe het zal aflopen", zegt Cappelle.

De tijd die ons nog rest

Word je je dan bewuster van de vergankelijkheid van het leven, als je in zo'n korte tijd 2 naasten moet afgeven? Je zou zeggen van wél, als één van de songs op het nieuwe album "De tijd die ons nog rest" heet.

Maar niets is minder waar. "Het is een lied dat ik ben beginnen schrijven in onverdachte tijden. Er was geen vuiltje aan de lucht. Ik was plots op de leeftijd dat je begint te beseffen dat je niet meer alles kan doen wat je nog wil. Ik moet echt keuzes gaan maken. Ik schrijf bijvoorbeeld scenario’s (o.a. "Bevergem" red.). Daar kruipt meteen een paar jaar werk in. Dan besef je ook dat je er zo geen 10 meer kan doen."

BEKIJK - Het Zesde Metaal brengt "De tijd die ons nog rest" in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Toekomstmuziek

Hoe moet het verder op muzikaal vlak met Het Zesde Metaal? Vandaag heeft de groep voor het eerst opgetreden met de vervanger van Tom Pintens: Kasper Cornelus. "Wij hebben die plaat met Tom gemaakt. We hebben iemand nodig die de partijen van Tom zo goed mogelijk kan brengen. Daarvoor hebben we in Kasper Cornelus echt de gedroomde man gevonden, die doet dat echt geweldig."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Wannes Cappelle over de nieuwe plaat van Het Zesde Metaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen