Een beeld van de aanval dat werd verspreid door het Russische ministerie van Noodsituaties.
Russian Emergency Ministry Press Service

Rusland beschuldigt Oekraïne van dodelijke aanval op bakkerij in bezette stad Lysytsjansk

Rusland zegt dat er zeker 28 doden zijn gevallen bij een Oekraïense aanval op een bakkerij in Lysytsjansk. Dat is een stad in het door Rusland bezette deel van Oekraïne. Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging.

De aanval is volgens Rusland gistermiddag gebeurd in Lysytsjansk, een stad in de provincie Loegansk, die onder controle staat van Rusland. Een gebouw waar een bakkerij in is gevestigd, zou bij de aanval zijn getroffen.

Leonid Pasetsjnik, de leider van Loegansk, zegt dat daarbij zeker 28 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie een kind. Tien mensen zouden levend vanonder het puin zijn gehaald.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken werd de aanval uitgevoerd met westerse wapens. Bewijzen daarvoor heeft het ministerie niet aangedragen. 

Oekraïne heeft nog geen commentaar gegeven.

Zelenski bezoekt frontlinie

Lysytsjansk ligt in de provincie Loegansk, die in 2022 na een omstreden referendum illegaal door Rusland werd geannexeerd. Voor de oorlog was het een grote stad met iets meer dan 100.000 inwoners.

In de zomer van 2022 werd Lysytsjank na zware gevechten ingenomen door Russische troepen. Toen telde de stad nog minder dan 10.000 inwoners. Volgens Rusland zou dat aantal opnieuw zijn toegenomen tot 37.000.

Lysytsjansk ligt op zowat 10 kilometer van de frontlinie.

De frontlinie werd vandaag bezocht door de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij bracht een bezoek aan de troepen in Robotyne in de provincie Zaporizja. Dat dorp aan het zuiden van het front werd afgelopen zomer heroverd door Oekraïne, maar wordt sindsdien onophoudelijk aangevallen door Russische troepen.

Zelenski geeft een soldaat een eerbetoon tijdens zijn bezoek aan Robotyne.
Ukrainian Presidential Press Office

Meest gelezen