Foto van NOS

"Mirakelbaby" Afraa is 1 jaar oud: zo gaat het nu met het meisje dat onder het puin van de aardbeving in Syrië werd geboren

Al lachend, omringd door haar neefjes en nichtjes, en met een taart vol vlinders: de eerste verjaardag van "mirakelbaby" Afraa is gevierd in Syrië. Het meisje werd geboren onder het puin van de aardbeving en werd gered terwijl ze nog met de navelstreng vasthing aan haar overleden moeder. Zo gaat het een jaar later met haar.

Over twee dagen is het precies een jaar geleden dat de aarde in Syrië en Turkije krachtig beefde. 50.000 mensen kwamen daarbij om het leven. Onder hen ook de ouders en de vier broers en zussen van de kleine Afraa.

Het meisje werd in een klap wereldberoemd. De beelden van haar redding gingen dan ook de wereld rond. Afraa werd levend van onder het puin gehaald terwijl ze nog was verbonden met haar moeder via de navelstreng.

BEKIJK - Het bijzondere verhaal van Afraa:

Videospeler inladen...

Het was Afraa's nonkel die haar kon vinden. Hij was eerder op de avond nog bij het gezin op bezoek geweest en ging meteen na de aardbeving op zoek naar zijn familie. Toen hij doorhad dat de rest van het gezin de ramp niet overleefd had, bracht hij Afraa naar het ziekenhuis.

Zijn nichtje bleek drie gebroken ribben te hebben en had ook veel stof in haar longen gekregen. Ze verbleef wekenlang in het ziekenhuis, maar overleefde het. Nonkel Khalil en tante Hala gebruikten de tijd om de adoptie in orde te brengen.

Al glimlachend naar een onzekere toekomst

Intussen woont Afraa al bijna een jaar in het gezin van Khalil en Hala, samen met haar zes neefjes en nichtjes. Een correspondent van de Nederlandse openbare omroep NOS kon met de hulp van een lokaal camerateam haar verjaardag bijwonen.

"Ik had niet zoveel zin in een verjaardagsfeest voor Afraa", biecht Khalil op. "Haar ouders, broers en zussen zijn allemaal gestorven. Hoe kunnen we dan feestvieren?"

BEKIJK - "Ik hoop dat je altijd zo zult glimlachen en dat ik je een prachtig leven kan geven" (reportage van NOS):

Videospeler inladen...

Toch krijgt Afraa een taart. Ze lacht terwijl ze op de schoot van haar nonkel zit. "Godzijdank leeft ze nog", zegt hij. "En kijk, ze is helemaal gezond."

Khalil maakt zich zorgen om de toekomst van het meisje. "De situatie hier is vreselijk. Straten en huizen liggen nog in puin. De toestand is nog verslechterd. Zelfs de scholen zijn nog niet heropgebouwd."

"Als de situatie niet verandert, betwijfel ik of Afraa een goede toekomst zal hebben. Ze zal niet kunnen lezen of schrijven. Maar als de zaken positief veranderen en er komen scholen, dan zal ik mijn best doen om haar het beste onderwijs te geven en een goede toekomst."

Meest gelezen