De Nederlandse Kim Gündel is als ambassadeur actief, als ervaringsdeskundige. Zij heeft endometriose, maar het duurde 22 jaar voor zij die diagnose kreeg.
Volledig scherm
PREMIUM
De Nederlandse Kim Gündel is als ambassadeur actief, als ervaringsdeskundige. Zij heeft endometriose, maar het duurde 22 jaar voor zij die diagnose kreeg. © Nico Schouten

Pas na 22 jaar kreeg Kim juiste diagnose: “Er moet meer aandacht komen voor vrouwenkwalen”

Als jong meisje zat ze al met buikpijnklachten bij de huisarts. Uiteindelijk duurde het 22 jaar voor de Nederlandse Kim Gündel de diagnose endometriose kreeg. Toen was er al veel (onherstelbare) schade aangericht. “Artsen zeiden dat het tussen mijn oren zat.”

8 reacties

  • David De Causmaecker

    3 maanden geleden
    Is hier met alles hetzelfde... Als ze geen zin hebben om door te sturen of vinden het niet zeggen ze schaamteloos of soms zelfs onbeleefd dat het tussen de oren zit terwijl soms de patiënt veel beter weet..
  • Peggie Van Audenhove

    3 maanden geleden
    Identiek hetzelfde meegemaakt, bij verschillende dokters langsgelopen en vruchtbaarheidsbehandelingen gevolgd om zwanger te worden wat nooit lukte. Jaren helse pijnen geleden die werden afgedaan als 'pijnlijke maandstonden' tot rond mijn 40ste mijn baarmoeder met spoed moest weggehaald worden want ik was letterlijk aan het doodbloeden (ook langs andere organen waarmee mijn baarmoeder connecties had gemaakt..). Zonder de bloedtransfusies die ik kreeg zou ik het niet meer kunnen navertellen!
  • Ivan Willems

    3 maanden geleden
    Mijn dochter woont nu in Nederland al drie jaar. De artsen, huisartsen, maken uit kwalen die een vrouw heeft niet veel uit. Dit wil zeggen dat bij bepaalde kwalen jij wordt wandelen gestuurd met een pijnstiller en de visite is gedaan. Moet wel zeggen dat één bepaalde arts er toch heel ver over de schreef is gegaan. Is er dan toch een verschil met Nederlandse artsen en Belgische artsen??? Blijkbaar wel met het stellen van een diagnose.
  • Charel Degroote

    3 maanden geleden
    Niet alleen voor vrouwen, ook voor mannen duurt het soms zo lang tot het te laat is. Van het kastje naar de muur, telkens weer, behalve wanneer je rijk of bekend bent. Waarom niet zoals in Nederland een algemene check-up tot de oorzaak van de pijn of aandoening gevonden is, ipv de patiënt zoals hier maandenlang aan het lijntje te houden en de zorgvrstrekkers ondertussen goed te laten incasseren?
  • Fred De Meulemeester

    3 maanden geleden
    Er moet idd meer aandacht komen voor vrouwenkwalen en wie is daar het best voor geschikt? De vrouw zelf...ik zou zeggen...ga er met zn allen voor