Direct naar artikelinhoud
ReportageVakantie

Vakantie wordt duurder, maar zo plant u toch budgetvriendelijk uw reis: ‘De truc met de incognitobrowser werkt niet’

Drukte op de luchthaven van Barcelona. Wie per se naar een tropische bestemming wil vliegen, kan maar beter bereid zijn om wat onderzoek te doen.Beeld Joris van Gennip

Wie van zon, zee en rust droomt, tast daarvoor steeds dieper in de buidel. Het reisbudget van Belgen steeg de voorbije twee jaar met 40 procent. Inflatie en knaldrang drijven de prijzen omhoog, maar met deze tips hoeft u uw spaarvarken niet naar de slachtbank te leiden. ‘Uitstellen kost mensen veel geld.’

Geen politicus durft het voor te stellen, maar er zou een taks moeten bestaan op georganiseerd en goed voorbereid zijn. Terwijl normale mensen zich tijdens de ellenlange maand januari in een winterdip wentelden en de financiële kater van de eindejaarsperiode uitzweetten, schuimden de verdorvenen collectief alle (virtuele) reisbureaus af. Het resultaat is dat volgens studiebureau Graydon al ongeveer 36 procent van de vakanties geboekt is. Wie nu pas plannen voor de zomer maakt, moet daarom bereid zijn om iets langer naar interessante deals te zoeken of simpelweg wat meer te betalen. De prijzen in de reissector zijn de voorbije jaren immers flink gestegen. In 2022 gaven de Belgen nog zo’n 967 euro uit aan hun vakantie, dit jaar groeide het budget tot 1.335 euro.

Een ticket naar de zon komt met een prijskaartje, maar dat betekent niet dat er geen manieren zijn om de kosten te drukken. Het sleutelwoord daarbij is flexibiliteit. Wie de eerste twee weken van juli absoluut in een sterrenhotel in een topbestemming als Rome of Barcelona wil doorbrengen, zal daar uiteraard een meerprijs voor betalen. Wie het roer omgooit en voor een minder voor de hand liggende bestemming als Slovenië, Polen of Slovakije kiest, kan wel aangenaam verrast worden. Die landen hebben eveneens wat moois te bieden en omdat er minder toeristen over de vloer komen, liggen de prijzen voor hotels en activiteiten er vaak een stuk lager. Een extra voordeel is dat ze relatief gemakkelijk met de wagen bereikbaar zijn. Het uitgespaarde geld van dure vliegtuigtickets kan dan aan meer entertainende zaken uitgegeven worden.

Wie vakantie toch associeert met een vliegreis naar een tropisch land, kan maar beter bereid zijn om wat onderzoek te doen. “Bestemmingen waar meerdere maatschappijen naartoe vliegen, zijn concurrentiëler”, zegt Britta Baeke, hoofdredacteur van het vaktijdschrift Travel Express Benelux. Zo is het mogelijk om heel wat geld uit te sparen door na te gaan of er ook vluchten vanuit buurlanden mogelijk zijn. Zaventem voelt misschien vertrouwd aan, maar vanuit de luchthavens van Rijsel of Eindhoven opereren kleinere maatschappijen tegen scherpe prijzen. Daarnaast kunnen mensen die gebonden zijn aan schoolvakanties nog geld uitsparen door bijvoorbeeld op een weekdag te vertrekken en terug te vliegen.

Korting

Een heikel punt bij vakantiegangers blijft wanneer het het interessantst is om te boeken. Niemand betaalt graag te veel voor een reis, maar volgens Baeke heeft uitstelgedrag een prijs. “De mooiste kortingen zijn er doorgaans wanneer de vluchten juist beschikbaar gemaakt worden. Reisorganisaties willen zo snel mogelijk zekerheid, dat is voor hen interessanter dan wanneer ze aan het eind nog moeten afpingelen. Een reservering uitstellen kost mensen veel geld.”

Een handig hulpmiddel is Skyscanner. Die website maakt per bestemming een overzicht van alle mogelijke vluchten en toont ook wanneer het gemiddeld het interessantst is om te boeken. Tools als Google Flight Alert of Skyscanner Prijsalarm sturen dan weer een melding wanneer de tarieven aantrekkelijk zijn, maar daar kan het erg snel gaan. “De prijzen kunnen fluctueren per minuut”, zegt Baeke. Ze ontkracht bovendien het wijdverspreide gerucht dat boeken via een incognitobrowser goedkoper zou zijn. Er spelen immers veel meer factoren mee in de prijsbepaling. Wanneer een groep bijvoorbeeld juist een hele reeks zitjes gereserveerd heeft, gaan de tarieven voor de overgebleven plaatsen de hoogte in. Wie dan van webbrowser wisselt, kan daar een onjuiste redenering aan koppelen.

Een onverwachte tip om kosten uit te sparen, is om de klassieke reisbureaus niet uit het oog te verliezen. Zeker jonge mensen zien zulke instanties weleens als peperdure relikwieën uit vervlogen tijden die enkel nog in stand gehouden worden door mensen die niet weten wat internet is, maar volgens Baeke zijn er soms mooie deals te scoren. “Zij krijgen van hotelketens toegang tot aparte beddenbanken waar particulieren niet aankunnen. Daardoor kunnen ze weleens betere prijzen aanbieden.” Het is daarbij wel opnieuw van belang om niet zomaar op het eerste aanbod in te gaan. Reisbureaus stellen telkens andere formules samen, het komt erop aan om goed te vergelijken en uit te vlooien welk pakket het voordeligst is.

Wie de tips van Baeke leest, kan het gevoel krijgen dat er bijna extra vakantie nodig is om van het eindeloze plannen te bekomen. Dat is niet volledig terecht. “Er zullen altijd lastminuteaanbiedingen zijn, al wordt hun aandeel wel kleiner”, zegt de reisexpert. Het is nog altijd mogelijk om pas enkele dagen van tevoren een reis vast te leggen, al stoppen toeristen dan best een portie flexibiliteit in hun koffers. De beste deals zijn er toch vooral voor wie ertoe bereid is om op weinig populaire tijdstippen te vertrekken en naar onverwachte bestemmingen te reizen. Het vergt wat lef om het onverwachte te omarmen, maar het levert ongetwijfeld mooie reisverhalen op.