Foto: Belga

Cipiers leggen werk neer in gevangenis Merksplas: personeel voor derde keer aangevallen door geïnterneerde

De cipiers in de gevangenis van Merksplas hebben vandaag spontaan het werk neergelegd. Aanleiding is een aanval door een geïnterneerde. Daarbij werden twee bewakers gewond. Het was al de derde keer dat de geïnterneerde zich agressief gedroeg tegenover het gevangenispersoneel. Morgen gaat het personeel weer aan de slag.

In de gevangenis van Merksplas staken de cipiers. Ze legden zondagmiddag spontaan het werk neer na een incident met een geïnterneerde. De man werd agressief toen hij geboeid terug naar zijn verblijfspaviljoen werd gebracht na de wandeling.

Twee cipiers kregen enkele rake trappen. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. Voor het personeel was met dit incident de maat vol. De geïnterneerde heeft de afgelopen weken al twee keer bewakers aangevallen. 

BEKIJK - "Het personeel komt werken met angst. Het is zelden gezien", zegt gevangenisdirecteur Serge Rooman in "VRT NWS Journaal":

Videospeler inladen...

Morgen werk hervat

Op dit moment is er minimale personeelsbezetting. Daardoor is er bijvoorbeeld geen bezoek mogelijk. Het inrichtingshoofd heeft met het personeel gepraat over de situatie. Het gevangeniswezen heeft begrip voor de actie en neemt de problematiek zeer ernstig.

Morgen wordt bekeken of de geïnterneerde overgeplaatst kan worden. Al zal dat niet zo eenvoudig zijn, net omdat het een geïnterneerde is met psychische problemen en geen gevangene. Die kunnen niet zomaar in een andere gewone gevangenis terecht. 

Normaal gezien zal maandag vanaf 6 uur het normale regime hervatten. Maar er blijven wel structurele problemen zegt Hans Tielens van ACV. "Onze infrastructuur is niet aangepast aan zware gevallen zoals de geïnterneerde die vandaag agressief werd."

Er is bijvoorbeeld geen ruimte om de geïnterneerde veilig de boeien om te doen. "De personeelsleden komen ook met angst werken door de gevallen van agressie. Ze vragen zich dagelijks af wie het volgende slachtoffer zal zijn." 

Meest gelezen