Boeren poseren tijdens een protest. Koningin Mathilde poseert in Laken.
Volledig scherm
PREMIUM
Boeren poseren tijdens een protest. Koningin Mathilde poseert in Laken. © ID/ Rhode Van Elsen / Koninklijk Paleis / Vlad Vanderkelen

785 miljoen euro subsidies voor landbouw, maar dat komt niet enkel bij boeren terecht: ook zus en broer van koningin Mathilde krijgen geld

In 2022 ontving België 785 miljoen euro aan landbouwsubsidies van Europa. Waarvoor diende al dat geld en waar vloeide het naartoe? Alvast niet uitsluitend naar de boeren die vandaag protesteren. We doken in de databank en zagen de meest uiteenlopende ontvangers. Van kleuterscholen over vrouwenclubs tot overheidsdiensten en landbouwers met adellijk bloed. Velen pikken een graantje mee.

122 reacties

  • Werner Vanhoutte

    3 maanden geleden
    Beseft men hierbij de dramatische situatie in Afrika? Er wordt gepleit niets meer af te nemen aldaar. Samen met de klimaat situatie, waar zij veel minder schuld aan hebben, zal dit leiden tot een niet te stoppen migratie. Een ding is zeker: ook voor de boer is het klimaat de cruciale factor. En dat weet iedereen!
  • Michel Van Eycken

    3 maanden geleden
    Subsidies geven staat gelijk aan oneerlijke concurrentie! Gewoon vraag en aanbod blijft het langste duren!
  • Carina Goedertier

    3 maanden geleden
    Subsidies belanden al lang niet meer bij hen die het meeste nodig hebben. Dat is al lang gekend. Alles moet toch eens grondig nagezien worden want niks klopt niet. Hoe groter het bedrijf hoe meer subsidies. Kleine boeren vallen meestal naast de boot. Normaal dat ze zo reageren toch. Ze moeten dubbel zo hard werken.
  • Patrick Symons

    3 maanden geleden
    Als de broer en zus van mathilde recht hebben op subsidies, waarom zouden ze die dan niet mogen krijgen? Stemmingmakerij?
  • Patrick Tamsyn

    3 maanden geleden
    Subsidies die verdeeld worden en die (voor zover het waar is) aan de boeren worden verdeeld, worden bij de inkomsten geteld... bruto. De bruto inkomsten zijn onderhevig aan belastingen en worden ook gebruikt om de sociale bijdragen te bepalen. Met andere woorden: een serieus deel van de Europese subsidies (ik schat tussen 30 a 40 %) komen dus in de staatskas terecht. Als je dan kijkt wie daarvan extra mee profiteert, gaat slechts een peulschil rechtstreeks naar de boeren.