Berggids Peter definitief vrijgesproken voor dood van 19 wandelaars in India: “Nu als vrij man mijn terminale mama bezoeken”

© If

Lokeren / India -

Het hooggerechtshof in India heeft geoordeeld dat de Lokerse wetenschapper Peter Van Geit (51) niet schuldig is aan de dood van 19 wandelaars die zes jaar geleden in India om het leven kwamen. Van Geit leeft al jaren als berggids in India en mocht het land niet verlaten zolang het gerecht zich niet uitsprak over een mogelijke straf.

Ivan Elegeert

Van Geit woont al een kwarteeuw in India. Hij organiseert er trektochten onder meer in het Himalayagebergte. Daarnaast doet hij met zijn vzw, die zo’n 40.000 leden telt, ook aan liefdadigheidswerk. Maar in maart 2018 werd een groep van 19 wandelaars tijdens een tocht die door Van Geit en zijn vereniging werd georganiseerd, verrast door een brand. Ze kwamen allemaal om het leven. Van Geit werd verantwoordelijk gehouden. Zijn paspoort werd ingehouden, hij mocht het land niet meer verlaten zolang het gerecht zich niet had uitgesproken over een mogelijke straf.

Zwaard van Damocles

“Ik ben meteen ondergedoken toen ik hoorde dat de politie op zoek was naar mij. Want als je hier in de gevangenis terechtkomt, dwingen ze je een bekentenis af en weet je niet wanneer je ooit weer vrij komt. Ik ben weer opgedoken toen een rechter me in eerste instantie vrij pleitte. Op satellietbeelden was te zien dat er een bosbrand woedde in het betrokken gebied.”

LEES OOK. Peter (52) zat zes jaar vast in India na dood van 23 wandelaars, maar is nu eindelijk herenigd met terminaal zieke moeder (92): “Ze heeft op mij gewacht om te gaan”

LEES OOK. “Wekenlang opgejaagd door Indiase politie”: Vlaming beschuldigd van dood 23 wandelaars voorlopig vrij

Maar de procedure ten grond moest dan nog worden gevoerd. “Rechtszaken in India duren soms meer dan twintig jaar. Ik heb de voorbije jaren dan ook steeds met een zwaard van Damocles boven mijn hoofd geleefd. Slechts bij hoge uitzondering mocht ik eind vorig naar België komen om er mijn doodzieke moeder te bezoeken. Zij is 92 en verblijft in een woonzorgcentrum in Lokeren. Ik mocht toen maximaal twee maanden weg blijven. Maar sinds eind november ben ik terug in India en was het opnieuw bang afwachten.” (lees verder onder de foto)

© ID/ Lieven Van Assche

Maar het voorbije week viel dan uiteindelijk de definitieve vonnis van het Hooggerechtshof dat de Lokeraar volledig vrij pleitte. “Een enorme last die van mijn schouders viel. De opluchting is enorm. Tegen deze uitspraak kan door niemand nog in beroep worden gegaan, ook de Indische overheid niet. Ik kan nu opnieuw mijn paspoort in orde brengen en alle andere papieren regelen. Ik hoop in maart weer alles op orde te hebben om dan zo snel mogelijk weer naar België en naar Lokeren te komen om mijn mama opnieuw op te zoeken. Al die jaren heb ik haar niets verteld over wat me overkomen is. Maar dat ik nadien zeker terugkeer naar India, is een feit. Mijn leven is hier. Ik ben al 25 jaar verliefd op dit klimaat, de natuur en de mensen. Maar ook andere landen als Indonesië, Vietnam, Thailand en de Filipijnen wil ik straks gaan bezoeken. Ik kijk er naar uit om straks weer als een vrij man te kunnen gaan en staan waar ik wil”, besluit de Lokeraar.

LEES OOK. Peter zit vast in India terwijl zijn 92 jaar oude moeder op sterven ligt: “Het enige wat ik wil is afscheid nemen”

Van Geit werd verantwoordelijk gehouden voor de dood van 19 wandelaars die om het leven kwamen door een brand.© if

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen