Asbest vrijgekomen bij brand in badkamer: “Onduidelijk of asbestdeeltjes opbrandden, of verspreid raakten in tuinen”

© jhm

Bij een brand in een badkamer in een woning in Diksmuide is maandagochtend asbest vrijgekomen. “Het dak van het bijgebouw is volledig weggebrand. Het is nog onduidelijk of de asbest ter plaatse terecht kwam of verspreid werd”, zegt kapitein Gino Crombez van de brandweer van Diksmuide. Twee tuinen zijn wel al getroffen.

jhm, jvh

De uitslaand brand werd maandagochtend om 6.10 uur opgemerkt door de bewoonster van de woning in de Wittepoortstraat in Keiem zelf. De vrouw was al wakker, en hoorde opeens geknetter. Toen ze ging kijken in haar badkamer achteraan de woning bleek die volledig in brand te staan. De vrouw belde onmiddellijk de hulpdiensten, en verliet de woning.

Asbest

Brandweerposten Diksmuide en Leke kwamen ter plaatse. “Bij onze aankomst ging het om een uitslaande brand”, zegt kapitein Gino Crombez van de brandweer van Diksmuide. “Het bijgebouw raakte volledig vernield. Het dak bestaat uit oude golfplaten waarin asbest zit. Ook het dak brandde volledig weg. Het is daarom onduidelijk of de asbestdeeltjes zelf neerkwamen in de brand en opbrandden, of verspreid raakten in de tuinen rond het huis. De woning ligt in het centrum van Keiem, en errond bevinden zich diverse andere woningen.”

“Met een warmtecamera onderzochten we smeulresten, maar de brand zelf was vrij snel onder controle. We vroegen na of we een drone van de politie Polder konden opvorderen om bij daglicht een controle te doen van de omliggende tuinen en woningen, maar vanwege de hevige wind was dat niet mogelijk. We konden zelf wel al zien dat er in twee tuinen brandresten zijn neergekomen.”

Opvang

Vlak na de brand moesten bewoners omwille van de rook de ramen en deuren dichthouden. Door de strakke wind is de rook echter snel verdwenen. De brandweer ventileerde daarna de woning nog uitgebreid. De bewoonster van het huis kreeg opvang bij de buren, en raakte niet gewond. Ze was wel danig onder de indruk. Ook burgemeester Lies Laridon (CD&V) kwam ter plaatse op zich van de toestand te vergewissen.

De woning is onbewoonbaar, voor de vrouw zal opvang worden gezocht. Door de brand zal de Wittepoortstraat nog een tijdlang afgesloten blijven. De brandweer plaatste extra signalisatie en de procedure IGS (Incident Gevaarlijke Stoffen) werd opgestart. De kledij en het materiaal van de brandweer zal ter plaatse gereinigd worden.

© jhm

© jhm

© jhm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen