Represented by ZUMA Press, Inc.

Republikeinse voorzitter Huis van Afgevaardigden verwerpt wetsvoorstel over financiële hulp aan Oekraïne

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, heeft het wetsvoorstel over het migratiebeleid van de Verenigde Staten en financiële hulp aan Oekraïne verworpen.

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren een akkoord bereikt om 60 miljard dollar (55,7 miljard euro) vrij te maken voor Oekraïne. Tegelijkertijd werd ook beslist om het Amerikaanse migratiebeleid aan te scherpen.

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om migranten aan de grens terug te sturen als er een week lang dagelijks 4.000 mensen aan de grens verschijnen. Als er dagelijks meer dan 5.000 migranten de VS proberen binnen te komen, is het een vereiste om ze terug te sturen.

Die drempels liggen ver beneden de huidige aantallen migranten aan de grens met Mexico. Alleen al in december werden er bij de grens 302.000 migranten aangetroffen. Het voorstel maakt het ook moeilijker om asiel te krijgen in de Verenigde Staten. Voor de hervormingen zou 20,2 miljard dollar (18,7 miljard euro) worden vrijgemaakt.

"Ramp aan de grens"

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, is niet te spreken over het akkoord. "Ik heb genoeg gezien", schrijft hij op X. "Dit wetsvoorstel is zelfs erger dan we hadden verwacht. Het zal de ramp die president Joe Biden heeft veroorzaakt aan de grens zeker niet beheersen. Als dit wetsvoorstel het Huis bereikt, zal het dood zijn bij aankomst."

Een toenemend aantal Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden is al langer tegen het vrijmaken van nieuwe fondsen voor Oekraïne. In de VS wordt al maanden gekibbeld over de goedkeuring van het pakket, waar president Joe Biden en zijn ambtgenoot Volodimir Zelenski op hebben aangedrongen. Onder meer voormalig president Donald Trump is tegen.

Meest gelezen