Zweedse militairen oefenen op Gotland, een strategisch eiland in de Oostzee.
Volledig scherm
PREMIUM
Zweedse militairen oefenen op Gotland, een strategisch eiland in de Oostzee. © ANP / EPA

Zweden treedt eindelijk toe tot de NAVO: “Poetin heeft er zelf voor gezorgd dat Zweden niet langer neutraal is”

Na 21 maanden wachten wordt Zweden eindelijk lid van de NAVO. De laatste dwarsligger, Hongarije, stemt mogelijk vandaag of anders later deze maand in met de toetreding van het Scandinavische land. Wat voegt Zweden toe aan het bondgenootschap? En zal Rusland reageren?

22 reacties

  • Danny Schoofs

    3 maanden geleden
    Europa kan & moet al zijn materiaal in Europa bouwen (vliegtuigen & APC's=Zweden, tanks, artillerie=Frankrijk, Duitsland, VK & Turlkije, Schepen=Nederland, VK, Frankrijk, Nucleair afschrikkend vermogen= Frankrijk & VK. Elektronica=Nederland). Tijd om overal fabrieken te zetten, zodat we aan een ESDF-leger kunnen beginnen, zodat Rusland 't niet meer ziet zitten, om Europa aan te vallen of zelfs te bedreigen. Polen & de baltische staten hebben de bui al zien hangen & gaan zich zwaar bewapenen...
  • Kelly Verlinden

    3 maanden geleden
    Dringend tijd dat Europa sterker wordt. Als die gek Trump wint dan zou hij zelfs Europa aan Poetin schenken om er zelf financieel beter van te worden.
  • Roland Van Holderbeke

    3 maanden geleden
    Welkom Zweden! Dat is een serieuze versterking, Zweden heeft een leger dat men leger mag noemen! Vergelijk het eens met vele andere NATO landen die hun legers al sinds tientallen jaren verwaarloosd hebben (o.a. België, dat niets meer voorstelt).
  • Walter Vernimmen

    3 maanden geleden
    EUROPA moet dringend een eigen koers varen ,met eigen leger ,eigen materiaal ,eigen innovatieve verdedegings wapens . Eigen kernarsenaal en politiek . Niet meer af hangen van de USA, die met een mogelijke Trump een mes in de rug zal duwen .
  • Yvan Baetens

    3 maanden geleden
    Europa moet dringend een eigen performant leger hebben en niet altijd afhangen van de Engelsen, Canadezen en Amerikanen die, als het erop aankomt steeds, en dat al sinds 1914, de kastanjes uit het vuur moeten halen. Bovendien moeten de wapensystemen, de tanks, de vliegtuigen, drones, schepen, enz... ook in Europa worden gefabriceerd. Laat overduidelijk zijn dat ik tegen oorlog ben maar de huidige situatie in Europa en de wereld vragen dit en urgent ook!
  1. TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. VS voor onmiddellijk akkoord tussen Israël en Hamas, ook Frankrijk wil dat Tel Aviv offensief tegen Rafah afblaast

    TERUGLEZEN MID­DEN-OOS­TEN. VS voor onmiddel­lijk akkoord tussen Israël en Hamas, ook Frankrijk wil dat Tel Aviv offensief tegen Rafah afblaast

    De VS zijn “vastbesloten” dat Israël en Hamas “nu” een akkoord moeten sluiten over een bestand. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd. Volgens de humanitaire chef van de VN zou een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza een “onbeschrijfelijke tragedie” zijn, waartegen “geen enkel humanitair plan is opgewassen”. Daarmee reageerde hij op een uitspraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die eerder duidelijk maakte dat een grondoffensief in Rafah hoe dan ook doorgaat, “met of zonder deal”. In de stad in het zuiden van het Palestijnse gebied hebben meer dan een miljoen burgers hun toevlucht gezocht. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.