stadion
Lotto Park
toeschouwers
21900

Anderlecht door discutabele VAR-ingreep voorbij KAA Gent, dat woest is om afgekeurde gelijkmaker De Sart

zo 4 februari 2024 20:25
  1. 24' - Geel - Pieter Gerkens
  2. 43' - Geel - Tsuyoshi Watanabe
  3. 45' - Doelpunt strafschop - Anders Dreyer (1 - 0)
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
45'
Anders Dreyer
45'
1 - 0

Drie dagen geleden vervloekte Anderlecht de arbitrage, nu mag paars-wit de VAR dankbaar zijn. In het slot van een felbevochten partij zag KAA Gent een geweldige gelijkmaker van De Sart afgekeurd door de videoref, terwijl de fout allerminst duidelijk was. Daardoor kroonde Anders Dreyer zich tot matchwinnaar na een penaltygoal net voor rust.

Anderlecht - KAA Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: In de slotfase brengt De Sart KAA Gent langszij met een heerlijke volley op een corner, maar bij Anderlecht protesteren ze voor een overtreding op Arnstad. Scheidsrechter Laforge gaat op aangeven van de VAR naar de beelden kijken en keurt de gelijkmaker af, tot woede van Hein Vanhaezebrouck.

• Man van de match: Competitietreffer nummer 14 voor Anders Dreyer. De Deen bracht Anderlecht kort voor de rust op voorsprong vanaf de penaltystip, een treffer die paars-wit uiteindelijk een belangrijke driepunter opleverde.

• Opvallend: Voor het eerst in meer dan vijf jaar kan Anderlecht nog eens winnen van KAA Gent. Het was van 11 november 2018 geleden dat paars-wit daarin geslaagd was, toen met een 2-0-zege. Hein Vanhaezebrouck zat toen in de dug-out bij Anderlecht, huidig KAA Gent-kapitein Sven Kums maakte beide doelpunten.

Dreyer breekt de ban voor paars-wit

Met Anderlecht en KAA Gent stonden twee gewonde dieren tegenover elkaar, op zoek naar hun eerste overwinning in 2024. Dolberg en Leoni moesten bij paars-wit plaats ruimen voor Vazquez en Verschaeren. Bij KAA Gent stonden Watanabe, net terug van de Asian Cup, en "nieuwkomer" Mitrovic meteen in de basis, maar ontbrak de geblesseerde Kums.

Anderlecht schoot het best uit de startblokken, maar gaandeweg herstelden de bezoekers het evenwicht. Pas op het einde van de eerste helft viel er ook wat doelgevaar te noteren. Vazquez besloot van dichtbij op Schmidt na een knappe actie van Hazard, die zelf dan weer een afstandsschot nipt naast mikte. Aan de overkant deed Tissoudali hetzelfde.

Vlak voor de rust ging Watanabe in de fout. De Japanner liet de bal van zijn voet springen in de zestien en haalde vervolgens Stroeykens onderuit. Dreyer kreeg de kans om Anderlecht vanaf de penaltystip op voorsprong te brengen en mikte zijn 14e competitietreffer onder de duikende Schmidt in doel.

Gentse woede na afgekeurde gelijkmaker

Bij de start van de tweede helft joeg Yokota het vuur er weer in bij Gent met een gevaarlijke plaatsbal, maar het vervolg bleef uit. Op het uur ontsnapten de bezoekers zelfs aan de 2-0. Verschaeren en Dreyer pakten uit met oogstrelend voetbal, Vazquez slaagde er net niet in om de kers op de taart te zetten.

Anderlecht bleef steken op die krappe 1-0-voorsprong en zo bleef Gent in de wedstrijd. Een kwartier voor het einde claimden de bezoekers een strafschop na hands van Debast, maar Laforge had al gefloten voor een overtreding van Depoitre.

In een zinderend Gents slotoffensief was het nog bibberen voor paars-wit. Schmeichel kon een sterk afstandsschot van Gandelman nog net met zijn vingertoppen in hoekschop werken.

Daarop trof De Sart wél raak met een knappe volley, maar bij Anderlecht protesteerden ze voor een overtreding op Arnstad. Scheidsrechter Laforge moest op aangeven van de VAR naar de beelden gaan kijken en keurde de gelijkmaker af, tot woede van Hein Vanhaezebrouck.

In de extra tijd werd ook de 2-0 van Angulo nog afgekeurd, voor vermeend buitenspel. Gandelman kwam nog eens dicht bij de gelijkmaker, dit keer met een kopbal, maar opnieuw hield Schmeichel de thuisploeg overeind.

Anderlecht wint zo voor het eerst in 2024. KAA Gent blijft achter met 1 op 12.