Celstraf met uitstel voor eenzame gepensioneerde die borstkankeronderzoek in scène zet om jonge vrouwen te betasten

© Shutterstock

Schoten -

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft Henk V.R. uit Schoten maandag veroordeeld tot veertig maanden cel met uitstel. De gepensioneerde man had een vals borstkankeronderzoek opgezet om zo tientallen jonge vrouwen te betasten.

De feiten dateren van 2022. Henk V.R. uit Schoten had via LinkedIn minstens vijftien jonge vrouwen, vaak studenten, benaderd voor een grootschalig onderzoek naar borstkanker. V.R. stelde zelfs een vergoeding in het vooruitzicht om het onderzoek geloofwaardiger te maken. De vrouwen die deelnamen aan het onderzoek van Henk V.H., moesten eerst een vragenlijst invullen. Daarna kwamen ze ‘op consultatie’ in zijn appartement in Schoten.

De slachtoffers gingen er al die tijd van uit dat V.H. een professionele onderzoeker was, ook al drong hij zich bij een aantal vrouwen op als “vertrouwenspersoon”. De meeste slachtoffers ontdekten pas dat hij in feite een pervert was die hen in de val had gelokt, toen de politie voor de deur stond.

Psychologische leegte

Vorige maand stond Henk V.H. met gebogen hoofd voor de rechter. Op de vraag waarom hij die hele constructie met het valse kankeronderzoek had opgezet, bleef hij vaag. “Ik kan daar geen duidelijk antwoord op geven. Ik was op zoek naar sociale contacten en intimiteit om die psychologische leegte in mij te vullen.”

De rechtbank tilde zwaar aan de feiten, zo bleek maandag. Henk V.R. werd veroordeeld tot veertig maanden cel, met probatie-uitstel van vijf jaar. V.R. kreeg verschillende voorwaarden opgelegd en moet zich onder meer ook ambulant laten behandelen. “De beklaagde toonde een ernstig gebrek aan respect naar zijn slachtoffers. Hij heeft een vals voorwendsel aangewend om de nood aan lichamelijk contact in te vullen. Op geen enkel moment stelde hij zich vragen bij de mogelijke impact van zijn daden”, stelde de rechtbank. (jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen