Zaterdagnacht werd Jurgen aangevallen door een groepje jongeren na een chirofuif in Nijlen.© RR

Jurgen (19) in elkaar geslagen door ‘mayonaisegooiers’ na Chirofuif: “Het waren de langste 18 minuten van mijn leven”

Nijlen -

In de vroege uren van afgelopen zaterdag werd de 19-jarige Jurgen Swerts het slachtoffer van een gewelddadige aanval door een groep jongeren, na afloop van een Chirofuif in Nijlen. Zijn moeder, Christine Mertens, doet een oproep naar getuigen om te helpen bij het identificeren van de daders. “Ik ben heel blij dat Jurgen het nog kan navertellen.”

Hélène Baccaert

Het incident vond plaats rond kwart na 3, zaterdagnacht, toen Jurgen met 4 vrienden op weg was naar huis. Ze hadden zojuist de Chirofuif van Nijlen verlaten en werden geconfronteerd met een groepje jongeren die mayonaise over fietsen en brommers aan het smeren waren. De situatie escaleerde toen Jurgen vriendelijk vroeg om te stoppen met het besmeuren van de fietsen. Er werden beledigingen geuit. “Ze riepen naar hen dat ze hen nog wel zouden pakken maar Jurgen is gewoon doorgefietst”, vertelt zijn mama Christine. Halverwege de Rector de Ramstraat werden ze opgewacht door dezelfde groep.

“Ze begonnen weer mayonaise te spuiten. Op een gegeven moment gooide iemand mayonaise naar Jurgen’s fiets, waardoor hij ten val kwam. Terwijl hij probeerde om zijn fiets te inspecteren, werd hij van zijn fiets getrokken. Hij viel op zijn buik en probeerde instinctief zijn hoofd te beschermen omdat het groepje hem meteen begon te slaan”, zegt Christine.

Halverwege de Rector de Ramstraat werden Jurgen en zijn vrienden opgewacht door een groepje.© RR.

Jurgen’s smartphone was gevallen, maar hij slaagde erin om deze weer terug te bemachtigen. Tijdens het incident belde hij meteen naar de politie en bleef hij in contact met de noodcentrale. De politie arriveerde ter plaatse, maar de daders zijn meteen op de vlucht geslagen. Hoewel er nog even gezocht is, was er geen spoor meer van hen te bekennen. Er werd die avond geen proces-verbaal opgemaakt, maar Christine heeft een afspraak bij het politiekantoor om een officiële klacht in te dienen.

Bloeduitstortingen

Als gevolg van de aanval kan Jurgen momenteel niet naar school. “Ik vind het erg jammer. Jurgen zit in zijn laatste jaar en momenteel zijn het de 100 dagen. Het zou een periode vol feestelijkheden moeten zijn”, vertelt Christine. “Zijn ooglid is gezwollen en hij heeft schaafwonden aan zijn wenkbrauwen. Hij heeft ook bloeduitstortingen op de kruin van zijn hoofd. Het waren de langste 18 minuten van mijn leven als ik naar hem reed, het is precies of de wereld stilstaat op dat moment. Ik ben heel blij dat hij dit allemaal nog kan navertellen.”

Jurgen wordt beschreven als een fantastische jongeman. “Jurgen is echt een crème van een jongen. Iedereen is heel hard geschrokken van de situatie. Zelfs zijn leerkrachten zijn enorm aangedaan van het voorval. Ik vind het een heel laffe daad, ze zijn ook meteen op zijn hoofd beginnen slaan. één verkeerde slag en hij had in coma kunnen liggen.”

Als gevolg van de aanval kan Jurgen (rechts) momenteel niet naar school.© RR.

Het signalement van de daders is nog onbekend omdat alles zo snel gebeurde, zegt Christine. “Hij had maar één doel voor ogen: zijn gezicht beschermen tegen de klappen. Ik ben heel blij dat hij het verhaal nog kan navertellen”, zegt ze. “5 jaar geleden is Jurgen geopereerd aan zijn heup vanwege een geboorteafwijking. Het was mijn grootste angst dat hij het niet meer zou kunnen wandelen na de aanval. Gelukkig zijn we op de spoeddienst van Lier heel snel geholpen.”

De familie van Jurgen roept nu publiekelijk op tot hulp van getuigen. Iedereen die iets gezien heeft of informatie heeft over de daders wordt vriendelijk verzocht contact op te nemen met de lokale autoriteiten om hen te helpen bij het ophelderen van deze aanval.

Omwille van privacyredenen worden er geen foto’s van Jurgen’s verwondingen gedeeld.© RR.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer