Colruyt Kessel-Lo - 5 februari

Impact boerenprotest nog dagen voelbaar in supermarkt, voorraden volledig aanvullen kan weken duren

Het kan nog enkele dagen duren voor alle lege winkelrekken in de supermarkten opnieuw zijn aangevuld. Supermarktketens Colruyt, Delhaize en Aldi hopen tegen midden deze week de opgelopen achterstand door de boerenprotesten in te halen. Achter de schermen kunnen de problemen nog langer aanhouden. Colruyt Group verwacht dat het nog 2 tot 3 weken zou kunnen duren voor de voorraden van de winkels opnieuw volledig zijn aangevuld.

Wie vanmorgen boodschappen ging doen, heeft het misschien gemerkt. Hoewel de boeren alle blokkades van distributiecentra ondertussen hebben opgeheven, zijn heel wat winkelrekken nog steeds leeg. De bevoorrading komt opnieuw op gang, maar de achterstanden inhalen kan enige tijd kosten. 

"De acties hebben een grote impact gehad op de bevoorrading en we hopen zo snel mogelijk in alle winkels weer een normale voorraad te hebben", luidt het bij Aldi waar men verwacht dat "het nog 1 à 2 dagen kan duren voor er opnieuw normale hoeveelheden in stock zijn". 

Aldi Hasselt - 5 februari

Hetzelfde verhaal bij Delhaize. "Tegen woensdag hopen we dat het hele assortiment opnieuw genormaliseerd zal zijn", aldus woordvoerder Roel Dekelver. De grootste achterstand lijkt er te zijn in de versafdeling (groenten en fruit). Ook heel wat rekken met groenten en fruit in verschillende Colruyt-winkels blijven vandaag leeg. Er zijn ook duidelijk tekorten in de chips- en drankrayons.

BEKIJK - Colruyt-distributiecentrum in Halle doet er alles aan om o.a. de Colruyt van Kessel-Lo te bevoorraden:

Videospeler inladen...

Achter de schermen mogelijk nog weken problemen

Het vullen van de rekken blijkt niet zo eenvoudig. "De winkels blijven natuurlijk gewoon open, waardoor wat wordt bijgevuld, ook wordt gekocht", zegt Hanne Poppe, woordvoerster bij Colruyt. "Zeker verse producten hebben een snelle rotatietijd, die moeten ook snel worden aangevuld."

"Als daar een achterstand is, dan is het moeilijk om die weg te werken. Dat vraagt heel wat tijd. Het hele weekend lang is er zoveel mogelijk extra geleverd aan de warenhuizen en hebben de medewerkers een tandje bijgestoken. Het zal toch 2 weken duren voordat de voorraad in de Colruyt-winkels weer voor 100 procent is aangevuld."

Colruyt Ledeberg - 5 februari
Colruyt Wemmel - 5 februari

Supermarktketen Albert Heijn - dat geen distributiecentra heeft in België - verwacht vandaag geen problemen meer. Door de problemen op de weg die gepaard gingen met de boerenprotesten, verliep de bevoorrading daar moeizaam, maar ondertussen zou alles bij de keten opnieuw onder controle zijn.

De winkels van Spar en Okay, die ook deel uitmaken van de Colruyt-groep, zijn veel minder getroffen door de bevoorradingsproblemen. Dat komt omdat die ook via een ander distributienet worden aangeleverd.

Meest gelezen