Celstraf en rijverbod voor veertiger die Hannelore (21) doodreed onder invloed van heroïne: “Manifest gebrek aan respect voor de verkeersregels”

Hannelore (21) werd op dit kruispunt aangereden door een man die onder invloed was.© jhm/IF

Veurne/Wulpen -

Drie jaar effectieve celstraf en vijf jaar rijverbod: die straf sprak de rechter uit voor de 42-jarige man uit Koksijde die vorige zomer studente Hannelore Reyniers op haar fiets doodreed. W.D. reed onder invloed van heroïne, reed te snel, reed op een baan waar hij niet mocht rijden en verleende haar geen voorrang. “U hebt een manifest gebrek aan respect voor de verkeersregels”, sprak de politierechter.

Jelle Houwen

Op dinsdagavond 18 juli vorig jaar reed 21-jarige Hannelore Reyniers reed met haar fiets in de Koningstraat op weg naar huis van haar vakantiejob in een restaurant. Op het kruispunt van de Langeleedstraat met de Koningstraat in Wulpen verleende W.D. (42) uit Koksijde haar geen voorrang en reed haar omver. De man mocht in die straat zelfs niet rijden, want er geldt enkel plaatselijk verkeer.

LEES OOK. Jonge vrouw (21) levensgevaarlijk gewond na aanrijding op fiets: bestuurder verleende geen voorrang

“Maar het was de makkelijkste baan naar huis”, zei hij na het ongeval doodgemoedereerd aan de politie. Bovendien reed hij ook 72 waar 50 mocht én was hij onder invloed van heroïne. Hij had ook recent cannabis en methadon gebruikt.

“Willen geen sorry”

De ouders van de studente, die een extra opleiding bachelor secundair onderwijs zou starten, waren op het moment van het ongeval op reis in Slovenië. “De reis terug was de moeilijkste nacht van hun leven”, sprak hun advocaat. Ze hielden zich erg sereen op het proces, maar hadden het duidelijk moeilijk met W.D.

LEES OOK. Familie van Hannelore (21) wil geen ‘sorry’ horen van doodrijder die te snel en onder invloed van drugs reed: “Zij kreeg geen enkele kans, hij al zoveel”

“We willen geen sorry horen”, las de mama van Hannelore een brief voor. “Een sorry voor wat dan? En het komt toch altijd te laat. We waren zo trots op onze dochter en zijn zo overmand door verdriet. Hannelore vocht altijd voor haar rechten en ging nooit in een hoekje kruipen. Ze liet altijd haar stem horen en greep elke kans in het leven. Alleen die avond kreeg ze geen enkele kans, en dat van iemand die er zélf al zoveel heeft gekregen.”

Beste vriendinnen

Ook haar zus Amber sprak emotionele woorden. “Hannelore en ik zijn altijd beste vriendinnen geweest”, zei ze. “We genoten er enorm van om na onze vakantiejob samen naar huis te fietsen, tussen de velden. Gezellig pratend. Toen ze die avond niet thuis kwam had ik al een bijzonder slecht voorgevoel. Ik kreeg haar maar niet aan de lijn, tot de politie plots aanbelde. “Ik had nooit gedacht dat ze in een seconde weggerukt zou worden, net op een moment dat ik haar het meest nodig had. Ze was niet alleen mijn zus, maar ook mijn allerbeste vriendin.” (lees verder onder de foto)

Hannelore werd amper 21 jaar.© IF

Manifest gebrek voor verkeersregels

Doodrijder W.D. werd immers al 14 keer eerder veroordeeld, ook bij de politierechter en ook voor druggebruik. Op het proces leek hij zelfs moeite te hebben om zijn spijt te betuigen. “U hebt een manifest gebrek aan respect voor de verkeersregels”, sneerde de politierechter in Veurne. “En door dat gebrek brengt u de fysieke integriteit van anderen in gevaar. We moeten beletten dat er in de toekomst nog gelijkaardige feiten gebeuren. De gevraagde werkstraf is absoluut niet passend om deze feiten te bestraffen. Gelet op de alle elementen, de aard en de ernst van de omstandigheden is alles bewezen. Er gelden ook verzwarende omstandigheden. Enkel effectieve straffen zijn op zijn plaats en ik veroordeel u tot 3 jaar effectieve celstraf, vijf jaar rijverbod en 5.000 euro boete. Bovendien wordt u levenslang rijongeschikt verklaard via artikel 42. Het terugkrijgen van uw rijbewijs is afhankelijk van een praktisch en theoretisch rijexamen, en een medisch en psychologisch onderzoek.”

Streng maar begrijpelijk

W.D. hoorde zijn straf eerder gelaten aan. De impact ervan leek weinig door te dringen. De man schudde meteen het hoofd toen hij hoorde dat hij eventueel in beroep kan gaan. “Daarover moeten we nog overleggen nadat we alles hebben samengelegd”, zegt zijn advocaat Bart Bleyaert. “Deze straf is streng, maar rechtvaardig. Dit laat bij mijn cliënt nog steeds een indruk na, maar dat staat zeker niet in verhouding met wat het leed van de familie betreft.”

Sinds het ongeval is W.D. zijn rijbewijs kwijt en kreeg hij dat nog niet terug van het parket. Of hij, na het uitzitten van een rijverbod, ooit nog zijn rijbewijs terug wil, hangt af of een dokter oordeelt dat hij van zijn verslavingsproblematiek af is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen