Themabeeld© AP

Turkse inflatie op hoogste peil in ruim een jaar

De inflatie in Turkije is in januari voor de derde maand op rij gestegen, tot het hoogste niveau sinds november 2022. Dat blijkt uit cijfers van het Turkse statistiekbureau.

jvh
Bron: BELGA

De consumentenprijzen lagen in januari 64,8 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarmee lag de inflatie nog een fractie hoger dan in december (64,7 procent). Opvallende prijsstijgingen waren er onder meer in horeca, met bijna een verdubbeling, voor transportkosten en gezondheidskosten. Voedsel en niet-alcoholische dranken waren bijna 70 procent duurder dan begin 2023. 

De inflatie op een maand tijd bedroeg 6,7 procent in januari (dus vergeleken met december 2023), tegen 2,9 procent in december. Dat was de sterkste toename in vijf maanden.

De Turkse centrale bank heeft de voorbije maanden het rentetarief in het land fors opgeschroefd, tot 45 procent, om de torenhoge inflatie aan te pakken. Dat niveau zou zo lang als nodig aangehouden worden. 

Vorige week kondigde de gouverneur van de Turkse centrale bank, Hafize Gaye Erkan, haar ontslag aan na berichten over een schandaal waarbij haar familie betrokken zou zijn. Erkan zelf ontkent de beschuldigingen en spreekt van een heksenjacht. Ze werd vervangen door vicegouverneur Fatih Karahan, een vroegere econoom van Amazon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer