Stijn Verhoeven (beste art direction) en Sophie Van den Keybus (beste kostuum) wonnen beiden een Ensor voor ‘1985’, maar geen enkele actrice viel in de prijzen.
Volledig scherm
PREMIUM
Stijn Verhoeven (beste art direction) en Sophie Van den Keybus (beste kostuum) wonnen beiden een Ensor voor ‘1985’, maar geen enkele actrice viel in de prijzen. © BELGA

▶ Enkel mannelijke acteurs vallen in de prijzen bij genderneutrale Ensors: “Je moet er rekening mee houden dat de beste wint”

HLN legt uitAfgelopen weekend werden in het Kursaal van Oostende de Ensors uitgereikt, de Vlaamse film- en televisieprijzen. Die zijn sinds 2022 genderneutraal. Opvallend: geen enkele actrice kreeg een beeldje mee naar huis. Hoe komt dat? En moet het systeem van genderneutrale prijzen niet beter teruggedraaid worden? Showbizzjournalist Mark Coenegracht beantwoordt vijf vragen.

32 reacties

  • Eveline Van den Hout

    3 maanden geleden
    Een voorstel : maak films die voor 50/50 geregisseerd en geproduceerd worden door vrouwen en mannen, met een rolverdeling 50/50 man - vrouw. Zorg voor evenwicht in de rollen "met vlees aan". Benieuwd wie dan de prijzen zal wegkapen (als die films dan al genomineerd worden).
  • Peggie Van Audenhove

    3 maanden geleden
    Tine Embrechts legde bij Gert V. de vinger exact op de wonde en ontrafelde de kern van waarom enkel mannen in de prijzen vielen. Alle mannelijke winnaars zijn terechte winnaars. De oorzaak van het probleem zit bij de makers/scenaristen/producers en de rolverdeling. Goeie rollen met 'vlees aan' zoals Tine het verwoordde zijn er quasi niet voor vrouwen, enkel voor mannen. Pas als daar vrouwen meer aan bod komen dan vallen er aan het einde van de rit ook voor hen prijzen te winnen!
  • Emmanuel Paulus

    3 maanden geleden
    Genderneutraal staat dus niet voor enige beoordeling, jury of wat ook dat zou oordelen zonder vooroordelen. Het staat dus dus voor dat er maar 1 categorie ongeacht mannen of vrouwen is Daar het nogal vreemd zou zijn om te oordelen dat vrouwen niet of slechter acteren, zijn er dus 2 mogelijkheden ofwel worden ze benadeeld bij de opnames en/of is er wanbeoordeling bij de prijzen. Dat is natuurlijk compleet uitgesloten en nog nooit iets van gemerkt. Of toch maar een beetje...
  • Sjonny Martero

    3 maanden geleden
    Zoals men zegt. De beste wint. Als men dat niet zou doen dan zou het pas discriminerend zijn. Waar is men mee bezig?
  • johan fransaert

    3 maanden geleden
    de beste wint of dat nu een vrouw of man is maakt niet uit anders moet je geen jury hebben en kun je de prijzen gewoon verdelen onder de twee groepen.