© PATRICK BREBELS

Bokkenrijders verzamelen in Bree

De jaarlijkse gouwdag van Heemkunde Limburg gaat dit jaar door in Bree. Bij de organisatie hiervan helpen de Geschied- en heemkundige kring ’t Ezendröpke en het Bokkenrijdersgenootschap een handje.

patrick.brebels

“De gouwdag staat in het teken van heksen, bokkenrijders en boerenkrijgers die voor een -vermeende- criminalisering in de 18de eeuw zorgden,” vertelt historicus Jo Corstjens. “We hebben allemaal een beeld van een heks, een bokkenrijder en een boerenkrijger, die de wapens opnam tegen de Franse bezetters op het einde van de 18de eeuw. Maar is onze beeldvorming wel juist? Heksen, bokkenrijders en boerenkrijgers werden vaak geassocieerd met geweld en zware criminaliteit, maar is dat wel terecht? Moeten ze niet van mythen worden ontdaan? Op deze vragen zullen we in Bree een antwoord proberen te geven.”

De gouwdag gaat door op zaterdag 13 mei vanaf 8.45 uur in het Breese stadhuis langs het Vrijthof. Vanaf 10 uur zijn er spreekbeurten, ’s middags is er gelegenheid tot lunch, je kan de tentoonstelling ‘Bokkenrijders tussen mythe en werkelijkheid’ bekijken en om 14.30 uur start een wandeling ‘in het spoor van de bokkenrijders’. Om 16 uur krijgt de stad Bree de toekenning van de naam ‘bokkenrijdersgemeente’. Alle info: jo.corstjens@telenet.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer