Represented by ZUMA Press, Inc.

"Geweldig" of "onverantwoord"? Italië is in de ban van Fleximan, die flitspalen omlegt met een slijpschijf

Italië is al een paar maanden in de ban van "Fleximan". Achter die naam schuilt wellicht niet één man, maar een groep van mensen die flitspalen te lijf gaan met een slijpschijf. "Geweldig", vindt de een, "onverantwoord", denkt de ander.

Meer dan 20 flitspalen zijn de voorbije maanden omgezaagd, neergehaald of anderszins gesaboteerd. Vaak laat de dader daarbij een boodschap achter: een sticker met daarop "Fleximan". De naam doet denken aan een superheld, en is afgeleid van "un flessibile", zoals een slijpschijf in Italië wordt genoemd.

Fleximan is hoogst waarschijnlijk niet één man, maar een groep mensen die zich boos maakt over het hoge aantal snelheidsboetes dat in Italië wordt uitgeschreven. De meeste daders blijken in het noorden van het land te wonen: in de regio's Veneto, Lombardije en Piemonte heeft Fleximan het vaakst toegeslagen.

Fleximan is intussen een keer betrapt. Van één nachtelijke actie kon de politie opnames maken. Op de beelden zijn 2 onherkenbare mannen met hoodies te zien. Nadat ze een flitspaal omleggen, rijden ze snel weg in een auto met een afgedekte nummerplaat.

In Verbano, Piemonte, heeft de politie iemand aangehouden die ze ervan verdenkt twee flitspalen in de regio te hebben gevandaliseerd. De verdachte is een vijftiger met een gezin en een job. Dat hij de enige Fleximan zou zijn, is hoogst twijfelachtig.

Represented by ZUMA Press, Inc.

Medaille voor Fleximan?

Wat Fleximan doet, is vandalisme, een misdrijf waarop behoorlijke hoge boetes, en soms zelfs gevangenisstraffen staan. De verdachte uit Verbano zou een boete van minstens 2.000 euro kunnen krijgen.

"Veel Italianen zouden Fleximan een medaille willen geven", zegt correspondente Pauline Valkenet in "Nieuwe feiten" op Radio 1. Zijn fans eren hem met grapjes en boodschappen op sociale media, en er zijn zelfs T-shirts en een liedje over Fleximan uitgebracht. Fleximan, of althans zijn adepten, duiken soms ook op in het straatbeeld, zoals hier tussen de toeristen in Venetië.

"Veel automobilisten rijden op de provinciale wegen, waar de maximaal toegestane snelheid vaak wisselt", verklaart Pauline Valkenet de bijval voor Fleximan. "Dan is het 50 kilometer per uur, dan weer 70. Je gaat dan al snel de fout in - ikzelf ook, moet ik zeggen. Daar krijg je fikse boetes voor, die al gauw boven de 100 euro gaan."

BELUISTER: Correspondente Pauline Valkenet duidt Fleximan in "Nieuwe feiten":

Volgens Valkenet keuren veel Italianen het vandalisme van Fleximan misschien niet goed, maar kunnen ze toch begrip opbrengen voor de woede over de vele hoge bekeuringen, die sommigen zien als een makkelijke manier om de gemeentekassen te spijzen.

Onterecht overigens, zegt Valkenet, want het geld dat wordt opgehaald in de vorm van verkeersboetes moet in verkeersveiligheid worden geïnvesteerd.

Veel verkeersdoden

"Italië heeft véél flitspalen", zegt Valkenet ook. "Vooral op kleinere wegen, waar Fleximan toeslaat. Italië heeft meer flitspalen dan andere Europese landen. Ze dienen natuurlijk voor de verkeersveiligheid: ze worden neergezet op plaatsen waar veel ongelukken gebeuren.

En er gebeuren ook véél verkeersongevallen, vaak te wijten aan overdreven snelheid. 2 jaar geleden zijn meer dan 3.000 mensen omgekomen in het verkeer. Ook dat aantal is hoger dan het Europese gemiddelde."

Precies om die reden zijn er ook veel mensen die helemaal geen sympathie kunnen opbrengen voor de acties van Fleximan. Op de sociale media zijn er bitse discussies tussen voor- en tegenstanders. 

Zijn fans mogen hem dan wel een soort Robin Hood noemen, tegenstanders vinden dat klinkklare onzin. "Een commentaar in de krant Corriere della Sera luidde dat Robin Hood stal van de rijken, terwijl Fleximan lévens steelt", zegt Valkenet.

Meest gelezen