Heel wat lege rekken in supermarkten, en ze wegwerken is niet evident: “Wat aangevuld wordt, is meteen weer weg”

© ATV

Het kan nog enkele dagen duren voor we verlost zijn van de lege of minder gevulde rekken in de supermarkten. De distributiecentra zijn weer vrijgegeven, maar het opbouwen van een voorraad vraagt tijd. “Vergeet niet: wat in de rekken gelegd wordt, is ook snel weer weg.”

Guy Stevens

Het boerenprotest is zo goed als voorbij en alle distributiecentra zijn gedeblokkeerd, maar toch zijn in meerdere supermarkten meer lege of minder gevulde winkelrekken dan gewoonlijk te zien. Dat is maandag nog steeds het geval. Door de protestacties zijn de voorraden van veel winkels geslonken, en het duurt dan ook even voor ze opnieuw genormaliseerd zijn.

Geblokkeerde distributiecentra

Onder meer in de supermarkten van Colruyt zal de situatie niet van vandaag op morgen opgelost zijn. “We zijn al enkele dagen hard aan het werken om alle winkelrekken weer gevuld te krijgen”, zegt woordvoerder Silja Decock. “Na ons distributiecentrum Dassenveld in Halle (verse producten, groenten, fruit en diepvries, red.) donderdagavond, werden vrijdag in de late namiddag ook de distributiecentra in Ghislenghien en Ollignies (dranken, conserven, droge voeding zoals chips en papierwaren, red.) vrijgegeven.”

© rr

De Colruyt in Antwerpen-Zuid had heel wat lege rekken maandagochtend.© rr

“Die zijn allemaal enkele dagen geblokkeerd geweest. We zijn sindsdien een tandje hoger geschakeld. Er zijn dit weekend al heel veel vrachtwagens uitgereden met leveringen, zowat op het niveau van het drukke eindejaar, en op dit moment zijn ook nog heel veel goederen onderweg naar de winkels.”

De moeilijkheid, zo zegt Decock, is dat de nieuwe producten die geleverd en in de rekken gelegd worden ook snel weer gekocht worden. “Wat betekent dat we nog wel enkele dagen nodig zullen hebben voor we overal een voorraad opgebouwd hebben zoals we die voordien hadden. Maar naar het einde van de week toe zouden we weer een normaal beeld moeten hebben in de winkels en zal de voorraad aangevuld zijn.” Voor achter de schermen alle voorraden weer honderd procent aangevuld zijn, kan het zelfs nog twee weken duren.

Bevoorradingsproblemen zijn er in veel mindere mate bij de supermarkten Spar en Okay, die ook tot de Colruyt Group behoren, want die worden via een ander distributienet aangeleverd.

Nog enkele dagen werk

De depots van Delhaize zijn sinds zaterdagmiddag ontzet en daar zijn de activiteiten sindsdien hernomen, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “Het transport naar onze winkels gebeurt dus weer, en leveranciers kunnen ook weer nieuwe producten naar de depots brengen. We zijn de achterstand daardoor aan het inhalen. We voeren weer ritten uit naar de winkels en ook de uitgestelde transporten gaan buiten.”

(Lees verder onder de foto)

Ook bij Carrefour waren er lege rekken.© rr

De minder gevulde of lege rekken in sommige winkels zouden volgens Dekelver tegen dinsdagavond “of ten laatste woensdag” opgelost moeten zijn. “Dan zal de situatie genormaliseerd zijn. Daar doen we nu alles aan.”

Bij Aldi-woordvoerder Dieter Snoeck valt te horen dat de logistiek ook daar weer op gang is gekomen. “De blokkades zijn opgeheven in overleg met boeren, dus we kunnen weer vooruit kijken”, klinkt het. “Maar ook bij ons zijn er nog wat vertragingen om alles aan te vullen. We rekenen nog één of twee dagen eer de voorraden aangevuld zijn. Tegen woensdag zou dat dus overal het geval moeten zijn.”

Delhaize probeert de achterstand volop in te halen.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen