Nederlandse presentator Matthijs van Nieuwkerk moet comeback uitstellen na nieuwe beschuldigingen

De Nederlandse presentator Matthijs van Nieuwkerk gaat voorlopig niet aan de slag bij RTL. De zender heeft de samenwerking uitgesteld nadat er nieuwe beschuldigingen aan zijn adres waren uitgesproken. "Dit is niet het moment voor Matthijs om terug te keren op tv", zegt RTL.   

Ruim een jaar geleden was het een schok in de Nederlandse televisiewereld: Matthijs van Nieuwkerk, presentator van het populaire programma "De wereld draait door" stapte op bij BNNVARA, de zender waar hij jarenlang een sterkhouder was geweest.  

Zijn ontslag volgde op onthullingen, in De Volkskrant, over grensoverschrijdend gedrag op de redactie van "De wereld draait door". Medewerkers vertelden over een angstcultuur, extreme woedeaanvallen van de presentator en publieke vernederingen.

Van Nieuwkerk verdween van het scherm, maar eind vorig jaar raakte bekend dat hij een comeback zou maken bij de commerciële zender RTL. In het voorjaar van dit jaar zou hij daar voor het eerst op tv verschijnen.

"Dit is niet het moment om terug te keren"

Die terugkeer wordt uitgesteld, zo blijkt nu. Van Nieuwkerk en RTL zijn dat het voorbije weekend overeengekomen na nieuwe aantijgingen aan het adres van de presentator. 

"We dachten dat Matthijs dit voorjaar een nieuwe start kon maken. De timing hebben we verkeerd ingeschat. Dit is niet het moment voor Matthijs om terug te keren op tv," zegt directeur content Peter van der Vorst van RTL.

De nieuwe beschuldigingen werden vorige week geuit door Suzanne Kunzeler, directeur van BNNVARA. Zij bracht een incident ter sprake waarbij Van Nieuwkerk zich op de werkvloer schuldig zou hebben gemaakt aan fysiek geweld. Daarnaast zei ze aan De Volkskrant dat hij ongepaste relaties met medewerkers zou hebben gehad. 

De aantijgingen volgden op de publicatie van het onderzoeksrapport dat onder leiding van voormalig minister Martin van Rijn werd gevoerd naar de werkcultuur binnen de openbare omroep in Nederland, waar BNNVARA deel van uitmaakt.

In dat rapport stond dat grensoverschrijdend gedrag breed aanwezig was, en dat er op de redactie van "De wereld draait door" sprake was van een patroon van seksisme. 

Brief aan nieuwe redacties

Dat Van Nieuwkerk had getekend bij RTL nog vóór de resultaten van het onderzoeksrapport bekend waren gemaakt, was hem en de zender zo al op kritiek komen te staan. Door de nieuwe beschuldigingen wordt de samenwerking tussen beiden nu uitgesteld.

Bij de aankondiging van het uitstel schreef Van Nieuwkerk vandaag een brief aan zijn nieuwe redacties. Daarin zegt hij de conclusies van het onderzoeksrapport te onderschrijven en erkent hij dat hij op de redactie van "De wereld draait door" "verbaal intimiderend was".

Maar de nieuwe beschuldigingen ontkent hij, en de impact ervan noemt hij "vernietigend".  

"Ik kan me amper verweren tegen het beeld dat nu onterecht en ongegrond van mij is ontstaan", schrijft hij, "terwijl ik weet en voel: zó was ik niet en zo bén ik niet. En dat is pijnlijk en voelt machteloos."

Meest gelezen