De hele week houden Vlaamse cipiers stakingsacties. Ook Paul Van de Leur (rechts) werd slachtoffer.
Volledig scherm
PREMIUM
De hele week houden Vlaamse cipiers stakingsacties. Ook Paul Van de Leur (rechts) werd slachtoffer. © Photo News / ID/ Rhode Van Elsen

Cipiers getuigen over geweld: “Kabinet Van Quickenborne stuurde een doos pralines. Mooie geste, maar moeilijk te eten als je net drie tanden kwijt bent”

Uit protest tegen het geweld van gedetineerden houden de cipiers van Vlaamse gevangenissen de hele week stakingsacties. Elk jaar worden ruim 300 cipiers slachtoffer door agressie van gevangenen. Twee cipiers getuigen bij HLN: “Het is toch erg dat ik als slachtoffer de staat moet aanvechten?”

8 reacties

  • Georges Bruyninx

    3 maanden geleden
    De Belgische Staat en de eerste minister en de minister van justitie in persoonlijke naam dagvaarden voor berekende miljoenen euros in schadevergoeding wegens verzuim maatregelen te nemen om in fatsoenlijke veilige omstandigheden tewerkgesteld te worden. De werkgever moet zorgen dat de werknemer in veilige omstandigheden kan werken. Pensioen inbegrepen komt dat in de miljoenen.
  • Peter Buyck

    3 maanden geleden
    De vraag is ook: hoe geduldig zijn die cipiers? Nemen ze de tijd om 'te ontwapenen' vs snel snel de pepperspray? Tegenwoordig zie je niets anders dan dat de burger steeds meer als 'gevaarlijk' wordt bejegend vs hun onkunde van diplomatie. Een rustige houding werkt ontwapenend. De jonge politieambtenaar komt al met de pepperspray in aanslag aan...
  • Katia Mistianes

    3 maanden geleden
    In films zie je soms hoe gedetineerden zwaar fysiek labeur moeten uitvoeren overdag, waardoor er 's avonds geen energie meer over is om keet te schoppen. Als er iemand dwangarbeid moet uitvoeren, dan zijn het toch wel gedetineerden, zeker? Bovendien bewijzen tv-programma's zoals Kamp Waes, dat lijden en afzien een louterend effect hebben. Dus ipv powertraining in de gymzaal (op kosten van de maatschappij), laat gedetineerden de treinrails leggen of herstellen, bijvoorbeeld.
  • Per Bloem

    3 maanden geleden
    net als de Amerikaanse gevangenis een heel streng regime voor de amokmaker en streng is heel streng
  • Gino Denil

    3 maanden geleden
    Die vaststelling lost niets op, Fred Kijzer. De vraag is wat zijn de oorzaken van te veel criminelen. En wat doet men aan die oorzaken.