Waals minister-president Elio Di Rupo

"Voorkomen dat munitie op verkeerde plek terechtkomt": Wallonië schort export van munitiefabriek naar Israël op

Het Waalse Gewest heeft twee licenties voor de export van buskruit naar Israël opgeschort. Dat heeft Waals minister Christophe Collignon (PS) gezegd in het Waals Parlement. Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut, verklaarde die keuze in "De ochtend". 

Begin 2023 kreeg munitiefabriek PB Clermont uit Engis (Luik) twee licenties om buskruit te exporteren. Het materiaal zou via de haven van Antwerpen naar de Israëlische havenstad Ashdod uitgevoerd worden, vlak bij de Gazastrook. Daar zou het buskruit dan verder verwerkt worden tot munitie.

Volgens de officiële documenten op basis waarvan Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) een beslissing moest nemen over de export, had het buskruit niét de Israëlische strijdkrachten als eindbestemming. Het was bedoeld om na verwerking verder uitgevoerd te worden naar andere landen van de Europese Unie, waaronder België, en naar de Verenigde Staten.

Omdat het Israëlische leger dus officieel de eindgebruiker niet is, zou die export de Waalse wetgeving eigenlijk niet overtreden. Toch heeft de minister-president de lopende vergunningen nu opgeschort. 

Volgens minister Collignon, die in de bevoegde commissie van het Waalse parlement vandaag Di Rupo verving, is die beslissing ingegeven door de uitspraken van het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

Eind vorige maand tikte het ICJ Israël namelijk op de vingers over de oorlog in Gaza. Het hof droeg Israël toen op om alle mogelijke maatregelen te nemen om genocide te vermijden.

Geen risico lopen

Directeur van het Vlaams Vredesinstituut Nils Duquet verklaarde de keuze van de regering van Di Rupo in "De ochtend" op Radio 1: "De Waalse regering schorst die huidige vergunningen vooral omdat ze geen risico wil lopen dat die munitie toch fout zou terechtkomen."

Duquet verduidelijkt ook waarom de Waalse regering daarbij naar het Internationaal Gerechtshof verwijst. "Het ICJ heeft niet besloten dat er geen wapenexport naar Israël meer mag zijn, maar het toonde wel aan dat er een gegrond vermoeden is dat er mogelijk een genocide plaatsvindt."

"Wallonië wil waarschijnlijk dus extra voorzichtig zijn om daar geen betrokken partij van te zijn", stelt Duquet. "De vraag is nu of andere landen zullen volgen en ook vergunningen uit voorzichtigheid gaan schorsen of intrekken."

De munitiefabriek zal zich volgens Duquet moeten schikken naar het besluit. "In principe kan een regering altijd zulke beslissingen nemen en ik denk dat het heel goed is dat we verscherpte aandacht hebben voor deze problematiek."

"Als defensiebedrijf weet je ook dat een transfer naar een land als Israël risico’s heeft en dat die dus geschorst kan worden", besluit Duquet. 

Beluister het volledige gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen