Koning Charles meldt kankerdiagnose om “speculaties te voorkomen”, alle publieke optredens afgelast

De Britse koning Charles (75) heeft kanker. Dat meldt Buckingham Palace. De kanker zou ontdekt zijn toen de koning onlangs in het ziekenhuis verbleef voor een medische ingreep aan zijn prostaat.

SGG

Iets meer dan een week geleden lag de Britse koning Charles nog in het privéziekenhuis London Clinic in Londen voor een ingreep aan zijn prostaat. De koning kwam toen openlijk uit voor zijn gezondheidsproblemen om zo “een boodschap” te sturen naar andere mannen en hen aan te moedigen om hun prostaat te laten controleren om zo vroegtijdig prostaatkanker op te sporen. Bij hem was er toen geen sprake van kanker.

Maar tijdens die behandeling voor zijn goedaardige prostaatvergroting, werd een ander probleem opgemerkt, meldt Buckingham Palace. “Latere diagnostische tests hebben een vorm van kanker aan het licht gebracht”, klinkt het. Het zou niet gaan om prostaatkanker, een van de best behandelbare vormen van kanker, maar het paleis deelt niet mee om welke soort het dan wel gaat.

LEES OOK. Biden “bezorgd” over kankerdiagnose Charles, Trump omschrijft koning als “geweldig man”

“Zijne Majesteit is vandaag begonnen met een schema van reguliere behandelingen, gedurende welke de artsen hem hebben geadviseerd om publieke taken uit te stellen. Gedurende deze periode zal Zijne Majesteit gewoon doorgaan met het uitvoeren van staatszaken en officieel papierwerk.”

Volgens Buckingham Palace is de koning “positief over zijn behandeling en kijkt hij ernaar uit om zo snel mogelijk terug te keren naar volledige publieke taken.”

“Zijne Majesteit heeft ervoor gekozen om zijn diagnose te delen om speculaties te voorkomen en in de hoop dat het kan bijdragen aan het begrip van het publiek voor iedereen over de hele wereld die getroffen wordt door kanker.”

William en Harry, zonen van koning Charles, werden eerst op de hoogte gesteld van de diagnose. Harry, die in onmin leeft met de koninklijke familie, zal in de komende dagen vanuit Californië naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

“Spoedig herstel”

De reacties op het nieuws stromen ondertussen binnen. Vanuit de Britse politiek komen er veel woorden van steun voor de Britse monarch. Ook van premier Rishi Sunak. Hij wenst koning Charles III maandag “een volledig en spoedig herstel. Ik twijfel er niet aan dat hij snel weer op volle sterkte zal zijn en ik weet dat het hele land hem het beste zal wensen”, schrijft Sunak op X, het voormalige Twitter.

De Britse oppositieleider Keir Starmer steekt de koning eveneens een hart onder de riem. “Namens de Labour-partij wens ik Zijne Majesteit het allerbeste toe voor zijn herstel. We kijken ernaar uit hem snel weer volledig gezond te zien”, schrijft hij op X.

Ook de eerste ministers van Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben koning Charles een spoedig herstel gewenst, schrijft de BBC.

Biden wil snel bellen met koning Charles.

Biden “bezorgd” over kankerdiagnose Charles, Trump omschrijft koning als “geweldig man”

LEES OOK. “Plots kreeg ik een telefoontje. De koning was er slecht aan toe”: als de vorst onder het mes moet, zweet ook de chirurg

De Amerikaanse president Joe Biden zegt ook “bezorgd” te zijn over de diagnose van koning Charles. De president hoopt snel te kunnen bellen met de Britse koning. Eerder had een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het over “ongelooflijk triest nieuws”. Hij verklaarde verder dat de gedachten van de Amerikaanse regering bij de Britse koning en de koninklijke familie zijn.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump omschreef Charles als “een geweldige man”. “We bidden allemaal dat hij snel en volledig herstelt”, klonk het voorts.

De Canadese premier Justin Trudeau wenste Charles op X het allerbeste. Ook hij duimt voor een snel en voorspoedig herstel.

Charles is koning sinds september 2022, toen zijn moeder koningin Elizabeth overleed. In mei vorig jaar werd hij officieel gekroond.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Prins Harry reist naar VK om koning Charles te zien

© REUTERS

Prins Harry heeft zijn vader, koning Charles III, gesproken over zijn kankerdiagnose en zal in de komende dagen van Californië naar het Verenigd Koninkrijk reizen om hem te zien. Dat heeft de BBC maandag vernomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER