Discussie geluidshinder laait hoog op: “Het is vijf voor twaalf”

© BELGA

Voor SP.A-parlementsleden Katia Segers en Jef Van Damme is het tijd voor actie nu er met Air Cargo Global opnieuw een cargomaatschappij de luchthaven van Zaventem verlaat en er 200 jobs op het spel staan. N-VA-kamerlid Bert Wollants geeft het Brussels gewest een verpletterende verantwoordelijkheid voor het wegjagen van bedrijven en zo ook jobs.

LEES OOK. Brusselse boetes duwen cargomaatschappijen naar uitgang

Nadat al eerder bekend was geraakt dat Air Cargo Global onze luchthaven verlaat omwille van de aanslepende geluidsboeteproblematiek, vreest de luchthaven dat nu ook Magma Aviation de uitgang zoekt, waarschuwt N-VA-kamerlid Bert Wollants. Volgens hem draagt het Brussels gewest een verpletterende verantwoordelijkheid door de boetes toch uit te schrijven en hierdoor bedrijf na bedrijf, job na job, weg te jagen.

“Deze kafkaiaanse situatie waarbij boetes worden geschreven met de plechtige belofte om ze ‘voorlopig’ niet te innen, stelt niemand gerust. Partijen moeten aan tafel en de zaken aanpakken, dat een aantal partijen dit over de verschillende verkiezingen willen tillen, is plat politiek opportunisme”, vindt Wollants. “Wat blijft nog over van onze luchthavenjobs als de luchtvaartmaatschappijen nog 3 jaar worden afgedreigd door Brusselse politici?”

Wollants pleit daarbij voor intensievere gesprekken om tot een nieuw luchthavenakkoord te komen. “Elke maand die verstrijkt duwt het dossier dichter bij de gemeenteraadsverkiezingen en paralyseert niet enkel de luchthaven, maar ook de Brusselse politiek. Dit dossier laten verzanden is geen optie.”

SP.A: “Stel onafhankelijke bemiddelaar aan”

“Het is vijf voor twaalf”, zeggen SP.A-kamerleden Katia Segers en Jef Van Damme. “De ervaring met Oosterweel toont aan dat een onafhankelijke bemiddelaar een uitweg kan bieden en ogenschijnlijk tegengestelde belangen kan verzoenen. Het is cruciaal om zowel de tewerkstelling op Zaventem als de levenskwaliteit van de omwonenden van de luchthaven te garanderen. Onze regeringen raken maar niet uit hun egelstelling. Een intendant kan de situatie deblokkeren.”

De SP.A betreurt dat de bevoegde politici weinig blijk geven van goede wil. Zowel in Vlaanderen als in Brussel reageren ze op een haast reflexmatige manier en verschuilt ieder zich in zijn eigen groot gelijk, luidt het. “Met een beetje goede wil moet het mogelijk zijn om een uitweg te vinden. Een onafhankelijke, liefst buitenlandse intendant kan de situatie ontmijnen en oplossingen vinden die we in Vlaanderen, Brussel en België niet meer zien. We moeten het conflictmodel dat niet werkt, verlaten. Het is tijd voor een nieuwe participatieve politiek. Een intendant kan een participatief traject opzetten dat alle belanghebbenden bij een oplossing betrekt”, vinden Jef Van Damme en Katia Segers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen