Valentijn wordt een pak duurder voor wie een kreeftje wil.

Kreeften zijn de helft duurder dan een jaar geleden, en daar hebben de Chinezen veel mee te maken

De Valentijnskreeft wordt dit jaar een stuk duurder. Chinezen kopen plots massaal Canadese kreeften waardoor de markt verstoord wordt. “Een kreeftje eten op restaurant voor 50 euro, dat wordt moeilijk.”

Jan Claeys

Je zal schrikken als je tijdens de tête-à-tête met je geliefde volgende week een kreeftje bestelt. De prijzen zijn de afgelopen weken de lucht ingeschoten. Waar een restaurant een paar maand geleden 30 euro per kilo betaalde, is de prijs nu bijna 43 euro. Bij Delhaize is de prijs per kilo voor gekookte kreeft momenteel 62,99 euro.

Eén van de redenen van de hogere prijzen is dat er weinig aanbod is van Canadese kreeft, bij ons de meest geconsumeerde kreeft. “Er is weinig gevangen”, zegt Nils Van Wassenhove van importeur Lobster Fish. “De wateren rond Nova Scotia zijn kouder dan andere jaren. Daardoor bewegen de kreeften minder, want ze gaan niet op zoek naar eten. En dus worden ze ook niet gevangen in de kooien.”

“China importeert nu ook Canadese kreeften, en pakt alles wat ze kunnen krijgen. Wij onderhandelen meer”

Nils Van Wassenhove

Lobster Fish

Maar een nog grotere reden voor de prijs is de Chinese import. Daar werden vooral Australische kreeften gegeten. Maar China verbiedt de import ervan, nadat de Australische regering een onderzoek heeft bevolen naar de mogelijke schuld van de Chinese autoriteiten bij de uitbraak van het coronavirus in 2020. “En dus zijn die ook Canadese kreeften beginnen te importeren. Veel, want volgende week is het Chinees nieuwjaar.” Concurreren met de Chinezen is volgens Van Wassenhove moeilijk. “Wij onderhandelen met Canada over de prijs. Omdat we merken dat er te veel dode kreeften zijn overgekomen, bijvoorbeeld. Onze Chinese collega’s doen dat niet, zij pakken alles wat ze kunnen krijgen.”

Piet Devriendt van restaurant De Oesterput in Blankenberge werkt al 50 jaar met kreeft. “Ik heb deze prijzen nog nooit meegemaakt”, zegt hij. “Het gaat zo snel dat je de prijs eigenlijk niet meer op de kaart kan zetten, maar dagprijzen moet hanteren. Maar ervaring leert me dat mensen dat niet graag hebben. Wij zetten hem daarom op een krijtbord.” Voor een kleine kreeft van een halve kilo betaal je bij hem 47,50 euro. “Eigenlijk is dat te weinig, maar we gaan die prijs proberen te behouden. We nemen de bluts met de buil.”

LEES OOK. Piet (62) van De Oesterput staat voor 50ste keer achter de potten tijdens de feestdagen: “Eerste kreeften gekapt toen ik 13 jaar was”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer