De Russische VN-ambassadeur verlaat de vergadering.© EPA-EFE

VS vergroten spanningen in Midden-Oosten, menen Rusland en China

Rusland en China hebben maandag de Verenigde Staten tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad ervan beschuldigd de toch al hoge spanningen in het Midden-Oosten aan te wakkeren met hun recente aanvallen op door Iran gesteunde groepen in Irak en Syrië.

Bron: BELGA

Het Amerikaanse leger heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag tientallen doelen in Syrië en Irak aangevallen, naar eigen zeggen als vergelding voor een droneaanval eind januari op een basis in Jordanië. Daarbij kwamen drie Amerikaanse soldaten om. De Amerikaanse aanvallen waren gericht tegen Iraanse elite-eenheden en pro-Iraanse militante groepen.

“Het is duidelijk dat Amerikaanse luchtaanvallen specifiek bedoeld zijn om het conflict tussen Israël en de Palestijnen aan te wakkeren”, zei de Russische ambassadeur Vasili Nebenzia, wiens land had opgeroepen tot de spoedvergadering. De groepen die de VS hebben aangevallen, hebben de kant gekozen van de Palestijnen, terwijl de VS Israël steunen.

De Chinese ambassadeur Jun Zhang stelde dat de VS “de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Syrië en Irak ernstig hebben geschonden” met de luchtaanvallen van afgelopen weekend. Volgens Zhang zullen “de Amerikaanse acties de vicieuze cirkel van lik-op-stuk-geweld in het Midden-Oosten zeker verergeren”. En: “De VS zeggen dat ze niet proberen conflicten in het Midden-Oosten of waar dan ook te creëren, maar doen in feite het tegenovergestelde.”

Waarschuwing Iran

De Amerikaanse luchtaanvallen hebben ook kritiek gekregen van Irak, Syrië en Iran. Dat laatste land ontkent betrokkenheid in de droneaanval op de Amerikaanse troepen in Jordanië. “Elke poging om deze acties toe te schrijven aan Iran of zijn strijdkrachten is misleidend, ongegrond en onaanvaardbaar”, zei de Iraanse ambassadeur Amir Saeid Iravani maandag tegen de raad.

Iravani beloofde dat als Iran geconfronteerd wordt met “enige dreiging, aanval of agressie die zijn veiligheid aantast”, het land “niet zal aarzelen om zijn inherente rechten uit te oefenen en krachtig zal reageren”.

Het Witte Huis zei zondag dat het meer vergeldingsacties plant. Tegen de Veiligheidsraad zei de Amerikaanse viceambassadeur Robert Wood: “We streven niet naar een direct conflict met Iran, maar we zullen ons personeel blijven verdedigen tegen onaanvaardbare aanvallen. Punt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer