156 bedrijven in één maand tijd op de fles in provincie Antwerpen: in alle sectoren duidelijke stijging aantal faillissementen

In januari van dit jaar zijn in de provincie Antwerpen 156 bedrijven failliet gegaan. Dat is ruim 30 procent meer dan twee jaar geleden. De stijging doet zich in bijna alle grote sectoren voor.

cwil

In januari 2022 gingen in de provincie Antwerpen 120 bedrijven failliet. In januari 2024 waren dat er 156. Dat is het tweede hoogste aantal faillissementen in de laatste zeven jaar. Ook in Vlaanderen zet de faillissementengolf zich stevig door. In januari gingen dit jaar in Vlaanderen al 544 bedrijven failliet. Dat is zelfs 51 procent meer dan twee jaar geleden.

De faillissementengolf doet zich in alle grote sectoren voor, maar de bouwsector spant al een tijdje de kroon. In januari van dit jaar gingen in de provincie Antwerpen 31 bouwbedrijven failliet. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

“Naast de hoge energieprijzen worden bedrijven geconfronteerd met een algemeen hoge kosteninflatie. Door de automatische loonindexering zijn de loonkosten bij vele ondernemingen met 20 à 25 procent gestegen, terwijl hun aantal personeelsleden hetzelfde is gebleven”, zegt Tom Simonts, senior econoom van KBC. “Wie voor die loonindexering een kleine winstmarge had, helt nu over naar verlies.”

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL (+). Meer faillissementen in alle grote sectoren: wat zeggen experts? En waarom is er niet meteen beterschap op komst?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV