Nieuwe studie toont negatieve impact van één glas fruitsap per dag aan op jongeren en volwassenen: "Geen goed nieuws voor BMI”
Iedereen drinkt weleens graag een glas fruitsap, maar uit een nieuwe studie van Harvard University blijkt dat elke dag een glas fruitsap drinken je BMI verhoogt. Is de drank dan echt zo ongezond?Diëtiste Vicky De Beule duidt de studie en legt uit waarom dat fruitsap zo’n effect heeft. “Het feit dat je niet moet kauwen, zorgt voor een effect in je hersenen.”
Een glas fruitsap is een glas vol vitaminen, denken we vaak. Maar volgens een recent onderzoek van Harvard University is dat niet helemaal waar. De wetenschappers onderzochten wat er gebeurt als kinderen en volwassenen zes maanden lang elke dag vruchtensap drinken. En het resultaat is verrassend: hun BMI stijgt. Die toename bleek vooral bij kinderen het grootst.
De wetenschappers van Harvard raden met hun onderzoek daarom aan om de consumptie van vruchtensap te beperken. Zo voorkom je dat je te veel calorieën inneemt en zwaarder wordt. Want volgens experten ligt het gevaar van fruitsap bij de hoeveelheid fruit die in het sapje zit.
Een stuk fruit vs. fruitsap: wat maakt ze ongezond?
“Soms heb je het zelf niet door, maar je moet echt véél fruit persen om een glas gevuld te krijgen”, vertelt diëtiste Vicky De Beule. “Als je drie appelsienen eet, zal je snel verzadigd zijn, maar diezelfde appelsienen, geperst in een glas, zal je maag minder snel voelen. Waardoor je meer fruit eet dan normaal én je bijgevolg meer calorieën en suikers binnenkrijgt.”
Maar volgens Vicky zijn er ook heel wat andere redenen waarom vruchtensap je BMI verhoogt. Het grootste probleem bij sap is dat er veel belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. “Er zitten bijvoorbeeld veel vezels in fruit die verloren gaan bij fruitsap”, vertelt Vicky. “Die vezels zorgen voor een vlottere stoelgang en een goede darmgezondheid. Ook zorgen ze ervoor dat je vertering trager verloopt. Je bent dan langer verzadigd en je hebt dus minder snel honger. Fruitsap doet dat niet.”
Ook mentaal zorgt fruitsap dat je meer voeding binnenkrijgt dan je denkt. “Je moet zelf niet kauwen op het fruit en dat werkt op je hersenen: die hebben zonder die kauwbeweging minder het gevoel dat ze gegeten hebben. Fruitsap zal je honger dus minder stillen, ondanks dat je vaak meer stukken fruit ‘drinkt’ dan wanneer je het normaal zou eten.”
Het effect van de suikers in fruitsap: “Hetzelfde als bij frisdrank”
Veel suikers dus in fruitsap, en vooral die zijn de boosdoeners. “Fruitsap bevat natuurlijke suikers, die kilocalorieën aanbrengen. Meer fruit betekent meer suikers en dus ook een hogere inname van die calorieën. Per glas van 250 milliliter vers fruitsap krijg je ongeveer 6 suikerklontjes binnen, bijna net zoveel als bij een glas cola. Dat is vrij veel.”
Daarnaast komen er vaak extra toegevoegde suikers bij. “Producenten willen fruitsap zo lekker zoet maken. Maar door die extra suikers piekt je insulineniveau op dezelfde manier als bij frisdrank. Dus wat dat betreft kan je fruitsap uit brik bijna een frisdrank noemen. Het positieve is dat vruchtensap gelukkig vaak wel nuttige stoffen als kalium, vitamine C en antioxidanten bevat.”
Drink een glas fruitsap liefst bij een maaltijd. Koolhydraten, eiwitten en vetten zorgen voor een minder hoge bloedsuikerspiegel
Omdat je veel suikers binnen krijgt, stijgt je bloedsuikerspiegel ook. “Zo’n piek in je bloedsuikerspiegel is ongezond: het verhoogt je kans op overgewicht, en op diabetes type 2. En je kan er hoofdpijn van krijgen of duizelig van worden", vertelt diëtiste Vicky. “Bovendien kan je op lange termijn tandbederf krijgen door al die suikers.”
Moet je fruitsap dan echt schrappen uit je dieet?
Als je fruitsap drinkt, krijg je dus meer stukken fruit binnen, maar ook meer calorieën en suikers. En heel wat belangrijke voedingsstoffen van het fruit gaan verloren door te persen. Maar diëtiste Vicky nuanceert: “Het is te kort door de bocht om te zeggen dat je sowieso verdikt door fruitsap en het hogere suikergehalte. Alles is relatief: in zekere zin zitten er ook veel goede voedingsstoffen in vruchtensap.”
“Nog een handige tip: heb je zin in een glaasje fruitsap? Drink dat dan bij een maaltijd. Koolhydraten, eiwitten én vetten in een rijke maaltijd zorgen zo voor een minder hoge bloedsuikerspiegel en compenseren voor de suikerpieken van het fruitsap. Maar ik wil vooral meedelen dat fruit gezond is, of dat nu geperst is of niet. Als je kind bijvoorbeeld geen fruit wil eten, is fruitsap alsnog de gezondste optie.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?